Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga företagare är mest stressade

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 20:34.
Det kan kännas tungt att berätta om mobbning

Var fjärde företagare i Finland under 36 år upplever att de har svårt att balansera jobb och fritid och löper risk för utbrändhet, visar en undersökning som pensionsbolaget Elo har gjort.

Arttu Nyman hade precis blivit delägare i företaget Crossfit Basement i Helsingfors, när han var nära att gå in i väggen.

Samtidigt som han just hade blivit pappa, jobbade han upp till 80 timmar i veckan och tränade högintensiv träning 10 timmar i veckan.

Den nyfödda dottern höll honom vaken om nätterna, vilket gjorde att Arttu fick mycket mindre sömn än han skulle ha behövt.

- Efter en tid började jag få fysiska besvär som påverkade psyket. Jag började känna mig stressad, utmattad, trött och irriterad, säger Arttu.

Att vara egenföretagare innebär jobb så gott som 24 timmar i dygnet. Det finns alltid ärenden att uträtta och saker som kunde förbättras, vilket gör att det kan vara svårt att skilja mellan jobb och fritid.

- Det handlar egentligen om arbetsetik. När arbetsetiken är hög så låter man sig inte vila. Speciellt när man brinner för något, går arbetsetiken lätt framför allt annat, säger Arttu.

Var fjärde ung företagare i riskzonen

Arttus fall är på inga sätt unikt. Faktum är att var fjärde ung företagare i Finland upplever att de har svårt att hitta en balans mellan jobb och fritid.

Unga företagare tar exempelvis ut färre semesterdagar än äldre, visar en undersökning som pensionsbolaget Elo har gjort. Proportionerligt sätt har unga företagare mindre tid att återhämta sig, förklarar Elos VD Satu Huber. Ett nytt företag kräver mest jobb.

- Till och med en fjärdedel av de unga känner att de inte har tid att hålla semester och har haft mindre än tio dagars semester under de senaste 12 månaderna, säger Huber.

Goda nätverk och mentorer behövs

När företagaren Arttu hade svårt att hitta tid för sig själv, skulle en mentor ha kunnat hjälpa honom på traven.

- Jag skulle ha behövt någon som sade åt mig att jag måste ta hand om mig och sova åtta timmar om dygnet. Kanske en mentor som visat mig hur jag ska hantera min fritid och hur jag ska vila, säger Arttu.

Denna önskan framkom också i undersökningen. Hela 30 procent av företagarna skulle vilja veta mera om hur de ska uppnå ett bättre välmående. En fjärdedel av företagarna efterfrågar mera kunskap om hur de ska utveckla sitt företag. Det gäller frågor om företagets strategi, marknadsföring och budget.

Lika många upplever att de behöver mera kunskap om hur de ska använda digitala medier i sin produktutveckling. Enligt undersökningen använder bara hälften av företagarna digitala kanaler och sociala medier i sitt arbete. De som sade sig ha svårt att orka i jobbet tycker allra sämst om digitaliseringen.

- Vi måste hitta på sätt att stöda de företagare som riskerar att bli utbrända, men också dem som har tendens att kunna gå till riskgruppen, säger Huber.

Många företagare trivs med sitt jobb

Trots att det ser dystert ut för många unga företagare, uppger nästan 40 % att de orkar bra med sitt jobb. De över 55-åriga företagarna orkar allra bäst.

Sammanlagt 59 procent av företagarna tror att kommersen kommer att gå bättre än förra perioden. Endast en femtedel av företagarna befarar att kommersen kommer att gå sämre nästa år. Huber är nöjd med resultaten, med tanke på den ekonomiska krisen.

- Jag var positivt överraskad över att många företagare ändå upplever att de har gjort rätt val, att de trivs med sitt jobb och att de tycker att företaget går någorlunda väl, säger Huber.

2300 finländska företagare svarade på Elos elektroniska undersökning som gjordes i augusti. Av dem som svarade jobbade många i social- och hälsovårdsbranschen, kommunikationsbranschen och byggbranschen.