Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Nato-trupper i Estland är det nya normala”

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 12:29.
Nato har skickat amerikanska trupper till Estland.
Bild: Yle/ Ahti Kaario

Idag välkomnades ett pansarkompani ur USA:s åttonde kavalleriregemente på militärbasen i Tapa i norra Estland. Det är en direkt följd av Natos beslut att ständigt ha trupper närvarande i Baltikum så länge det finns ett hot från Ryssland.

- De amerikanska trupperna är här i avskräckande syfte för att visa att Nato kan reagera snabbt på ett hot utifrån, säger Estlands försvarsminister Sven Mikser. Men det är också en möjlighet för våra trupper att öva med sådan utrustning vi inte själva har.

Det pansarkompani som nu har kommit till Estland har åtminstone med sig 18 stridsvagnar och ett 20-tal pansarfordon, inklusive manskapstransportvagnar. De första övningarna tillsammans med det estniska försvaret sägs komma igång snabbt.

Nato har skickat ett amerikanskt pansarkompani till Estland.
Bild: Yle/ Ahti Kaario

Sedan april har en annan amerikansk stridsenhet varit placerad i Estland, så nu handlar det om den första så kallade rotationen av manskap. USA:s åttonde kavalleriregemente sprids ut i Polen och de tre baltiska länderna så att varje land får ett kompani var.

Det här är en direkt följd av USA:s president Barack Obama löfte i Tallinn för en månad sedan, då han lovade att Natos artikel 5 gäller också för Baltikum:

- Artikel 5 betyder att alla Nato-länder försvaras, utan undantag, allt territorium, sa Obama.

I artikel 5 står det att alla Nato-länder måste hjälpa alla medlemsländer som angrips av en utomstående stat. Tidigare har bland annat Estland fruktat att den hjälpen kan betyda något annat än militär hjälp, men efter Obamas besök i Estland har förtroendet ökat.

Nato har skickat ett amerikanskt pansarkompani till Estland.
Bild: Yle/ Ahti Kaario

- Det här är det nya normala i regionen, menar Mikser. Det är Natos strategi att inte mera bygga permanenta baser utan att rotera trupper där de behövs. Det påverkar inte vår säkerhet om Nato har en permanent bas här eller konstant har trupper här.

De amerikanska soldaterna har blivit väl emottagna i Estland och på typiskt amerikanskt vis har de tackat med artigheter.

- Vi märkte genast hur viktigt det är för våra estniska kolleger med ordning och disciplin, sa en soldat till den estniska nyhetsportalen Delfi.

En annan soldat, från Texas, sa att han aldrig har varit i ett så kallt klimat som i Estland.

- Jag ser fram emot vintern med spänning, sa han.

Exakt hur länge det här amerikanska kompaniet stannar i Estland är inte bestämt, men åtminstone till nyår. Sedan ersätts det alltså av ett annat kompani från en annan amerikansk brigad. Troligen fortsätter systemet att den brigad som kommer till regionen delas upp så att Polen, Litauen, Lettland och Estland alla får varsitt kompani.

Gustaf Antell