Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

125 år av fotografering – glimtar ur AFKs unika arkiv

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 14:48.
Förberedelser inför AFKs utställning
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Medlemmar i Amatörfotografklubben i Helsingfors (AFK) har fotograferat sin omgivning i 125 år. Cirka 5000 av dessa fotografier finns förvarade i AFK:s unika arkiv.

Medlemmarnas fotografier har samlats i ett arkiv som sträcker sig från 1890-talet till början av 2000-talet.
Bland de tidigaste fotograferna kan nämnas bl.a. Daniel Nyblin, Alfred Nybom, August Juselius, Wladimir Schohin och Harald Rosenberg.

De ägnade sig åt porträttfotografering, men även landskap och stilleben var vanliga motiv.

Gunnar Lönnqvists bildsamling från den 16 maj 1918 då den vita armen red in i Helsingfors är ett skakande vittnesmål .

Även senare fotografier ger en utmärkt bild av samtiden och den rådande fotokonsten.

Fotografins utveckling
När Amatörfotografklubben grundandes år 1889 hade det endast förflutit femtio år sedan fotografins officiella födelsedag den 19 augusti 1839. Då överlämnade Louis Daguerre och Nicéphore Niepce sin uppfinning, daguerrotypin, till allmänt bruk vid en offentlig ceremoni.

Till en början var de fotografiska metoderna mycket arbets- och tidskrävande. Det tog över fyrtio år innan amatörer började syssla med fotografering. Kamerorna blev något mera lätthanterliga och negativen ljuskänsligare.

År 1888 introducerade Kodak den första lådkameran med sloganen ”You press the button, we do the rest”. Kameran var laddad med 100 negativ. Då bilderna var tagna skickades hela kameran till Kodak för framkallning och laddning av nya negativ.

Detta väckte kritiska röster i den nygrundade Amatörfotografklubben.
”Har denna trollformel bidragit till fotografins förbättrande, till dess höjande som vetenskap och konsthantverk, eller till dess popularisering som uppfostringsmedel för iakttagelseförmågans skärpande och konstsinnets höjande? Nej, säkerligen icke! Den har icke uppammat fotografiamatörer, men den har skapat ”knäppare” i legio, ty de är många. Knäppare som tryckt på knappen och knipsat i tid och otid utan urskiljning, knappast med en fråga, varför.” (Daniel Nyblin, ur AFK 1889-1989)

Där såg de ambitiösa och konstnärligt inriktade amatörfotograferna en utmaning, en utmaning som känns lika aktuell ännu idag .

De första färgdiapositiven
I arkivet finns även en betydelsefull samling autokromer, dvs. tidiga färgdiapositiv. Autokrommetoden utvecklades år 1904 av bröderna Lumière. På AFK:s fotografiska utställning i Ateneum år 1907 ställde fotograferna Walter Jakobsson, Nicolai Leibowitsch och Harald Rosenberg ut de första färgdiapositiven gjorda på Lumières Autochrome plåtar.
Bilderna väckte stor beundran: ”Det nyaste af allt det vackra, som utställningen har att bjuda på.”

Det var ändå amatörfotografen Wldimir Schohin som blev mest uppmärksammad som färgfotograf. Han hade en fenomenal känsla för ljus, färg, form och material och hans stilleben väckte internationell uppmärksamhet.

Lasso - Wladimir Schohin - Spela upp på Arenan

Jubileumsutställning
En del av arkivets fotografier kan man se på Amatörfotografklubbens 125 års jubileumsutställning i Helsingfors Stadsmuseum, Lyktsalen, till den 6.1.2015.

Utställningen ”Parbilder” kombinerar på ett intressant sätt klubbens arkivbilder med medlemmarnas nytagna fotografier.

Även programmet Lasso uppmärksammar under höstens lopp i några avsnitt pärlor ur AFK:s arkiv.

Mer om ämnet på Yle Arenan