Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den hemliga parken

Från 2014
Uppdaterad 31.05.2016 10:15.
Piilopuisto
Bildtext Hemliga parken byggs upp just nu.
Bild: Yle / Jenna Vierinen

Den hemliga parken, eller Piilopuisto som det heter på finska, är en urban park mitt i Helsingfors, som öppnar sina dörrar nu på lördag (11.10). Det här är en mystisk urban park, i stadens hjärta.

Den hemliga parken är ett kulturevenemang skapat av studenter från Helsingfors Universitet och Aalto universitetet, som går en kurs i stadskultur. Evenemanget är en urban park i L3-hamnmagasinet på Busholmen.

Piilopuisto
Bild: Yle / Jenna Vierinen

Besökarna får njuta av allt från inomhuspicknick till yoga och olika installationer. Evenemanget är helt gratis och det finns något för alla åldrar.

Skapat av universitets studenter

Jag ringde upp Jessica Dienel för att prata om evenemanget. Jessica studerar kulturgeografi på HU och är en av de som jobbar med evenemanget. Hon berättar att idén bakom det hela kom efter en dag med brainstorming om vad för sorts evenemang de skulle göra.

- Vi ville ha något som passar bra nu när det är höst man ofta är väldigt upptagen och stressad. Ett evenemang där man kan vara både ute och inne.

Program

Piilopuisto
Bild: Yle / Jenna Vierinen

Det finns en hel massa grejer man kan prova på under dagen. L3-hamnmagasinet är uppdelat i två våningar. Övervåningen är till för avslapning av olika sorter. Man kan prova på olika sorters yoga, ligga i hängmattor och se på film eller lyssna på musik.

På nedre våningen kan man syssla med lite mer aktiva saker. Där man man bland annat ha picknick, spela parkspel eller delta i ett konstverk som är till för alla besökare. Utanför kommer det finnas foodtrucks som man kan köpa mat från och ta med in.

Jessica beskriver den hemliga parken som spännande, nyskapande och rolig. Det finns något för alla åldrar och är inte riktat till någon specifik målgrupp. Alla är välkomna! Här hittar ni evenemanget på Facebook. Om ni råkar vara lediga på lördag, 11.10, så rekommenderar jag verkligen er att åka dit. Det är öppet mellan 11-18.