Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nej till godislådor i dagis förargar

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 10:18.
Anne Antin-Ekblad, ordförande för föräldraföreningen i Österbo daghem.
Bildtext Anne Antin-Ekblad, ordförande för föräldraföreningen i Österbo daghem, har i snart tre veckors tid förvarat godis- och kexlådor i sitt garage, då det är förbjudet att ha lådorna i daghemmet.

Föräldraföreningarna vid Vesterby, Österbo och Björkebo daghem i Ekenäs är upprörda över att de inte längre får förvara godis- och kexlådor i daghemmens lokaler.

Över hälften av inkomsterna hos föräldraföreningen för Vesterby dagis kommer genom försäljningen av kex och godis. Intäkterna går åt till att stöda daghemsverksamheten. Samtidigt får barnen sockrad yoghurt och socker på gröten, säger Alexandra Asplund, ordförande för föräldraföreningen för Vesterby dagis.

- Hur går det här ihop med stadens principer, undrar hon.

Anne Antin-Ekblad, ordförande för föräldraföreningen i Österbo daghem och Alexandra Asplund, ordförande för föräldraföreningen för Vesterby dagis.
Bildtext Anne Antin-Ekblad och Alexandra Asplund.

- Det känns som att den guldkant som vi har kunnat ge åt barnen med de pengar vi har fått in inte alls är uppskattad, säger Anne Antin-Ekblad, ordförande för föräldraföreningen i Österbo daghem.

Staden vill lära barnen goda kostvanor

Staden försöker i enlighet med läroplanen lära barnen goda kostvanor, så att de äter hälsosamt och mindre socker, svarar dagvårdschef Märta Wikström i Raseborg.

Dagvårdschef Märta Wikström i Raseborg.
Bildtext Dagvårdschef Märta Wikström.

- Då känns det motsägelsefullt att vi ska fresta barnen med att det från daghemmens sida säljs både kex- och godislådor.

Socker på yoghurt och socker på gröten är sådant som staden försöker minimera så långt det bara går, säger Wikström, som hänvisar till kosthållsdirektiv.

- Så vi försöker nog också där skärpa till det.

Staden tacksam för guldkanten föreningarna ger

Staden är väldigt glad för att föräldraföreningarna ger en guldkant till daghemmen, betonar Wikström.

- Men vi hoppas att de kanske hittar på några andra insamlingsmöjligheter.

Anne Antin-Ekblad säger att det är svårt att hitta andra produkter som går lika bra åt. Alexandra Asplund betonar att alla föräldraföreningar inte kan sälja samma sak. Dessutom finns det redan en kundkrets som återkommande vill ha kex- och godislådorna.

Vesterby daghem (eg en underavdelning till Österby daghem med namn "Vesterby").

- Om man börjar med någonting helt nytt tar det många år innan man kommer in i systemet och får det att fungera, förklarar Asplund.

Fotnot: Vesterby daghem är egentligen inget daghem utan heter bara "Vesterby" och är en underavdelning till Österby daghem.