Rättsväsendet i smärtsam förändring
När inkomsterna sinar måste företagen och institutionerna tänka om. Just nu går Justitieministeriet över sitt förvaltningsområde med rödpennan. Det här är en väldigt smärtsam process, konstaterar kanslichefen Tiina Astola.
Rättsväsendet, som lyder under Justitieministeriet, ska nästa år spara 14 miljoner euro. För domstolarnas del handlar det om att spara in 6 miljoner euro och högst 30 årsverken.
"Utmattade domare"
Processen har lett till ett ramaskri bland annat inom domarkåren. För två veckor sedan drog domarna på Helsingfors tingsrätt ut på gatorna och demonstrerade.
- Vi blir utmattade, klagade tingsrättsdomaren Nina Immonen till Yle Nyheter. Det är färre domare och åklagare som ska handlägga lika många ärenden som tidigare.
"Först försvinner visstidsanställda"
Mönstret är bekant från den övriga offentliga sektorn.
- Först försvinner de som sitter på tidsbundna kontrakt, konstaterar kanslichefen Tiina Astola på Justitieministeriet med en suck. Astola är högsta tjänsteman på ministeriet och leder förändringsarbetet.
- Det kommer att bli mycket svårt för domstolarna eftersom de tidsbundna kontrakten finns på de domstolar där det finns mest jobb.
Tingsrätterna blir ännu färre
Pengarna är slut och verksamheten måste bantas. Samtidigt håller domstolsväsendet i Finland på att stöpas om. Tingsrätternas antal skars redan för fyra år sedan ner från 51 till 27 - och tingsrätterna ska fortsättningsvis bli färre och framförallt större.
- Målsättningen är starkare domstolar, säger Tiina Astola. Jag hoppas att vi får bort ärenden som kan avgöras någon annanstans. Det finns till exempel trafikbrott som kunde vara förseelser och avgöras av polisen.
Vårdnadstvister är ett annat område som inte alltid behöver behandlas i domstol. En del vårdnadstvister kan skötas av kommunens tjänstemän.
"Tröskeln stiger inte"
- Men tröskeln att föra tvisterna till domstol kommer ändå inte att bli högre, lovar kanslichefen Tiina Astola. Allas rättssäkerhet måste säkras. Om det finns andra sätt att sköta tvisterna på kan man inte tala om att tröskeln skulle stiga, förklarar hon.
Sammanslagningarna av tingsrätterna har varit en hård nöt för domarkåren.
- Allt blir svårt när domarna diskuterar domstolarna som också är deras egna arbetsplatser, säger Tiina Astola. Men det allra svåraste är att det inte finns en enda lösning som åtgärdar både inbesparingar och strukturella problem. Vi måste jobba på flera olika fronter och det är svårt att få allt att fungera samtidigt.
Läs också:
Domarna har för bråttom: "Arbetsskyddet gäller tydligen inte oss"