Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katainen godkändes som EU-kommissionär

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 23:14.
Jyrki Katainen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Europaparlamentets utskott har godkänt Finlands före detta statsminister Jyrki Katainen (Saml) som viceordförande i Jean-Claude Junckers EU-kommission.

Katainen gick igenom två röstningsprocesser. Först röstade utskotten om han får bli kommissionär överhuvudtaget och sedan röstades om huruvida han lämpar sig för posten med ansvar för sysselsättning och tillväxt.

Han godkändes som kommissionär med rösterna 123–40. I den andra omröstningen stödde 98 ledamöter honom, 52 röstade emot och 18 röstade blankt.

Andra ekonomikommissionärer som har godkänts är fransmannen Pierre Moscovici och Storbritanniens Jonathan Hill.

Underkänt för Alenka Bratušek

Sloveniens förra premiärminister Alenka Bratušek blev nedröstad av utskotten med de klara siffrorna 112 mot och 13 för. Hon kandiderade för posten som vice kommissionsordförande med ansvar för EU-ländernas energisamarbete.

Bratušek har kritiserats för att hon utnämnde sig själv till kommissionärskandidat medan hon fortfarande var premiärminister. Hon anses ha gjort en svag insats i parlamentets utfrågning i måndags och hennes europeiska engagemang har också ifrågasatts. Slovenien förväntas presentera en ny kommissionärsskandidat på torsdag.

Spanjoren Miguel Arias Cañete blev däremot godkänd och får axla rollen som klimat- och energikommissionär.

Om två veckor kommer europaparlamentet att rösta om hela kommissionen har dess förtroende.

Diskussion om artikeln