Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Någonstans har vi inte lyckats möta de här individerna”

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 14:17.
Knytnäve mot fönsterglas med reflektioner av cykel. I bakgrunden korridor
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Vi borde fokusera på det att en grupp ungdomar mår dåligt på grund av det samhälle vi har i dag och inte på att vi skulle ha något stort gängproblem i staden. Det anser Christina Westerholm, som är säkerhetskoordinator på stadskansliet i Helsingfors.

- Först och främst hoppas jag att människor kan läsa mediekritiskt och förstår att rubrikerna som nu utspelas i media är till för att få läsare. Och jag vill påpeka att vi inte har ett gängproblem i staden. Det handlar inte om gäng utan löst sammansatta individer som har kommit ihop och gjort ett och annat, säger Westerholm.

"Vi har misslyckats"

Trots det här tycker hon att det är bra att det kommer fram att samhället har misslyckats i fråga om de här individerna.

- Någonstans på vägen har vi inte lyckats möta dem på rätt sätt, inom skolan, eller inom servicesektorn. Vi har heller inte lyckats stöda familjerna på ett sätt som skulle ha gjort man inte skulle ha kommit till den här punkten.

Strängare straff är inte lösningen

Westerholm påminner om att ungdomarna i fråga inte har börjat begå brott över en natt, utan det handlar om en längre process. Och vill man nå de här personerna så hjälper det inte med strängare straff.

- Orsakerna till att de här unga gör sig skyldiga till brott har inget att göra med vårt straffrättsliga system.

Det gäller alltså att hitta orsakerna och hjälpa barnen och deras föräldrar i ett tidigt skede.

- Jag vet att det här inte låter lika bra som att införa strängare straff, men det här är komplexa frågor med komplexa lösningar.

Hur ska föräldrar tala om det här till sina barn?

- Man ska inte slopa det under mattan och säga att det inte är ett problem. Man kan berätta att alla inte mår bra, men på samma gång ha en diskussion om att man inte behöver vara rädd för att röra sig ute på gatorna.

Hon säger att man också ska påminna barnen om att berätta till en vuxen om en i kompiskretsen mår dåligt. Och det samma gäller vuxna som ser en yngre person som mår dåligt – man ska ingripa.

- Det här är ett sådant ansvar som vi alla har.

Läs också:
"Någonstans har vi misslyckats med att möta individerna"
Unga behöver trygga vuxenkontakter
Sociala medier gör ungdomsvåldet oberäkneligt
Så här lämnade han våldet
"Misshandlarna söker uppmärksamhet"