Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationen som sänkte DDR

Från 2014
En Trabant från DDR-tiden med beteckningen L för Leipzig på registerplåten.
Bildtext En Trabant från DDR-tiden med beteckningen L för Leipzig på registerplåten.

Det har i år gått 25 år sedan Berlinmurens fall. I Tyskland uppmärksammas jubileet stort under de kommande veckorna. I staden Leipzig minns man i dag de händelser, som skulle bli början på slutet för den tyska demokratiska republiken DDR.

Wir sind das Volk. Vi är folket. De ropen skallade i den östtyska staden Leipzig för exakt 25 år sedan. Demonstrationen började vid en av kyrkorna i staden och efter det tågade omkring 70 000 mänskor längs ringvägen, som går runt stadskärnan.

Demonstranterna passerade den östtyska säkerhetstjänsten Stasis lokala högkvarter utan att statsmakten ingrep.

Slut på våldet

De så kallade måndagsdemonstrationerna i Leipzig hade börjat redan i september, men demonstrationen den 9 oktober 1989 ses som en vattendelare.

För första gången samlades tiotusentals människor till en demonstration, trots att det fortfarande fanns en stor risk för att demonstrationen stoppas med våld. Det skulle ändå visa sig att DDR-ledningen och dess säkerhetsapparat inte kunde, eller ville ta till våld, vilket man alltså hade gjort flera gånger tidigare.

Efter demonstrationen i Leipzig växte protesterna snabbt i omfattning. I början av november, bara några dagar före muren skulle falla, samlades över en halv miljon östtyskar i Östberlin.

I Leipzig minns man på torsdagen händelserna för 25 år sedan, med en stor fest längs hela den nästan fyra kilometer långa ringvägen. Förutom den tyske presidenten deltar också presidenterna från Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern i festligheterna.

Ett år att minnas

I Tyskland har märkesåret 1989 redan uppmärksammats i flera repriser.

För några veckor sedan kom man ihåg de östtyska flyktingar, som tog sig till de västtyska ambassaderna i Prag och Warszawa. Med den dåvarande västtyske utrikesministern Hans-Dietrich Genschers löfte kunde flyktingarna ta sig till väst.

Festligheterna kulminerar ändå den nionde november, dagen det blev klart att Berlinmuren inte längre kan hålla det östtyska folket instängt.