Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny delfinunge i Tammerfors

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 08:20.
delfin i bassäng
Bildtext Veeras förra unge som föddes hösten 2010 klarade sig inte utan dog.
Bild: Särkänniemi

Vid delfinariet i Särkänniemi har en ny delfinunge fötts. Personalen har vakat dag och natt i tre veckor men på onsdagen kom delfinen Veeras förlossning igång på naturlig väg och ungen föddes snabbt i en specialbassäng.

Den lilla delfinpojken beskrivs som pigg och stor och han kunde genast både simma och dia sin mamma Veera, skriver Aamulehti.
Särkänniemis vd Miikka Seppälä erkänner att man hade hoppats på att det skulle ha fötts en delfin av honkön. Veera är nu den enda honan i delfinariet efter att Näsi måste avlivas på grund av sjukdom i början av hösten.

Försvårar stängningsprocessen

Biträdande borgmästaren i Tammerfors, de grönas Olli-Poika Parviainen gratulerar till familjenyheten men säger att diskussionen om att köra ner och stänga delfinariet trots det måste fortsätta. Parviainen anser att den nya delfinungen tvärtom försvårar hela processen. Veera är nu 36 år och om det inte föds fler delfiner så blir den nya ungen snart ensam i delfinariet.

- Om där bara finns en delfin så är det knappast det delfinariet som tammerforsborna vill ha säger han till Yle Tampere.

Fullmäktigeledamot Leena Kostiainen säger att hon däremot litar på att Särkänniemis ledning och styrelse kan fatta dom rätta besluten och att delfinariet kan fortsätta som förr.

- Det här är ju en glad nyhet. Publiken kommer säkert att komma för att titta på Veera och den lilla delfinen, säger Kostiainen.

"Hör inte hemma i kakeltank"

Föreningen Oikeutta Eläimille - Djurens rätt beklagar för sin del de förhållanden som nykomlingen har fötts till.

- Delfiner hör hemma i världshaven, inte i en kakeltank. Fastän ungen skulle överleva kommer hon aldrig att få ett riktigt delfinliv, säger Kristo Muurimaa i ett pressmeddelande.

Djurens rätt anser att Särkänniemi bär ansvaret för delfinbabyns "usla situation" och kräver att Särkänniemi och Tammerfors måste ta sitt ansvar för delfinernas välbefinnande och sluta med hela delfinariet.

På Aamulehtis facebooksida är namngivningsprocessen redan i full gång. Särkänniemi har ännu inte gett ungen ett namn och har inte heller bett om goda råd men tammerforsarna föreslår bland annat Hilja, för att hon födde på Hiljas namnsdag, Vilma Veerantytär, Daisy och Sylvi.