Domarna har för bråttom: "Arbetarskyddet gäller tydligen inte oss"
Över hälften av domarna som svarat på Yle Nyheters enkät säger att de inte hinner sätta sig in i fall ordentligt på grund av brådska. Nästan hälften av domarna känner sig också utbrända på grund av den stora arbetsbördan.
- Jag orkar inte koncentrera mig. Tanken står still och närminnet fungerar inte. Jag vaknar om nätterna och funderar över föregående och följande dags arbete, säger en av de domare som svarat anonymt på undersökningen.
- Arbetsmängden är helt oskälig, om man försöker hålla en sådan nivå på utslagen som krävs. Arbetarskyddsbestämmelserna verkar inte gälla domstolsväsendet, säger en annan.
Yle Nyheter frågade alla Finlands domare om hurdan press de får utstå på jobbet. Undersökningen gjordes i månadsskiftet augusti-september.
Omöjliga målsättningar
Nästan hälften av domarna som svarade på undersökningen sade att de känner sig utbrända, och nästan tre av fyra sade att de inte kan uppfylla de mål domstolen har gett dem genom att arbeta bara under kontorstid.
En domare berättar att hon eller han i fjol gav sin dom i över 400 rättsfall. Det här betyder över två och ett halvt fall per dag, då den tid som gått åt till till exempel semestrar, utbildningar och möten räknas bort.
- Hur ska du då kunna satsa på kvalitet utan att bli utbränd och glömma bort din familj? undrar domaren i fråga.
I våras frågade Yle Nyheter jurister och advokater om hur de anser att domarna sköter sitt jobb. Närmare 90 procent var missnöjda med domarnas yrkeskunskap.
46 timmar långa arbetsveckor
Domstolsväsendet har under flera år varit föremål för kraftiga nedskärningar. Enligt Domareförbundet har 150 årsverken försvunnit. Till följd av det här säger över en tredjedel av domarna att de gör över 46 timmar långa arbetsveckor.
- Man måste sätta sig in i fallen, och det görs på kvällar och veckoslut, beskriver en domare.
Över hälften av domarna säger att de tidvis inte är tillräckligt insatta i de rättsfall som behandlas. Domarna borde bekanta sig med olika rättskällor, såsom uppdaterad rättspraxis och olika beslut och förslag från regeringshåll. Det här har många domare inte tid med.
- Man får göra jobbet i hast. Jag skulle vilja göra mitt jobb bättre och speciellt motivera mina domslut bättre, men det är flera år sedan jag senast läste en hel lärobok inom mitt område, säger en domare.
Päivi Happonen och Tuuli Toivanen
Yle Uutiset
Läs hela undersökningen med grafik här.
Läs också:
Rättsväsendet i smärtsam förändring