Natofrågan delar åttondeklassares åsikter
”Ska Finland gå med i Nato?” har det åter frågats de senaste tiderna. Ja-sägarnas andel har ökat litet på grund av krisen på Krim och Ukraina. Folk har blivit rädda på grund av krisen i Ukraina och har ändrat åsikt.
Ändå motsätter sig ännu många. Orsaken till detta sägs ofta vara att förhållandet till Ryssland skulle bli sämre och att det skulle kosta mycket för om Finland och Sverige skulle gå med. Enligt dem bör Finland göra ett självständigt beslut och inte gå med i Nato.
Natos förespråkare säger att medlemskapet i Nato inte kommer att kosta speciellt mycket. Natos rekommendation för nivån på militäranslag är två procent av nationalinkomsten. Nu använder Finland 1,3 procent av nationalinkomsten till den nationella säkerheten.
Finland är redan Natos fredskompanjon, men har inte ansökt om fullt medlemskap. Av partierna i Finland är det endast Samlingspartiet som öppet stöder ett medlemskap. Det militära samarbetet stöds av Socialdemokraterna, Sannfinländarna, Centern, Vänsterförbundet och De Gröna. Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet har inte en tydlig ståndpunkt om ett medlemskap i Nato.
Åttondeklassare tycker till
Vi frågade efter åsikter om medlemskapet i Nato. De intervjuade är några 14 åringar från Luostarivuori skola.
– Jag tycker att Finland skulle gå med i Nato på grund av ryska krisen, sa en av dem.
– Jag tycker att Finland inte skall gå med, eftersom vi skulle få ett dåligt förhållande med Ryssland, sa en annan.
– Min åsikt är att Finland absolut ska gå med i Nato. Det skulle föra med sig mycket säkerhet till Finland, tyckte en av dem.
"Finland borde hålla sig neutralt"
Vi intervjuade också en av Åbo stads bibliotekarie, informatiker Gunnar Högnäs. Han säger att Finland inte skall gå med i Nato eftersom Nato inte bara är en fredsorganisation utan också en krigsorganisaton. Är man med i Nato så är man mot andra. I stället borde man sträva efter att avskaffa motsättningar mellan stater. Målet borde vara fred och nedrustning. Han hoppas att Finland skulle hålla sig neutralt i konflikter och förmedla mellan länder som är i luven på varandra.
Vi gjorde dessutom en snabb gallup ute på stan om ja-sägarnas antal. 59 procent av männi-skorna var emot medlemskapet.
Ja-sägarnas antal har blivit mycket större de senaste tiderna och kanske det händer någon dag att Finland är med i Nato.
Viljam Högnäs, Emil Malja, Haakon Helsko och Henrik Elenius, Luostarivuori skola i Åbo
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.