Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En pizza ska inte vara för billig

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Pizza, kostnader
Bildtext Så här fördelas kostnaderna för en pizza. (Källa: Turism- och Restaurangförbundet MaRa)

Om du betalar mindre än sex euro och femtio cent för en pizza, är det sannolikt att företagaren gör förlust eller kringgår lagstadgade avgifter på något sätt. Nu vill en restaurangägare Svenska Yle talat med att staten slår fast ett minimipris för pizzan.

Bastret Dushi har haft en pizzeria i Borgå sedan 2004. När han började fanns det sex pizzerior i stan. I dag är de över tio. Det här leder till en hård kamp om kunderna. I synnerhet lunchtid när priserna går ner mot sex euro är det klart att företagaren tar stryk.

– Man kan inte sälja för under sex och femtio. Jag säljer för 6,50 lunchtid för att locka in folk, så att de inte glömmer bort mig. Men lönsamheten kommer från pizzorna som säljs med högre priser, säger Bastret Dushi.

Minimipris behövs

Staten reglerar restaurangverksamheten på många sätt. Enligt Bastret Dushi skulle hela branschen må bra av att staten slog fast ett minimipris för pizza. Då kunde man konkurrera med kvalitet, istället för endast pris.

– Det är väldigt svårt när alla försöker pressa priser. Ett minimipris för pizzan skulle vara en viktig signal från statens sida, anser Bastret Dushi.

Gråa ekonomin växer

Turism- och restaurangförbundet MaRa har räknat ut att en pizza som kostar under sex och femtio inte kan vara lönsam. Förutsatt att företagaren tar hand om sina lagstadgade avgifter
och skatter. Enligt vissa beräkningar utgör den gråa ekonomin tio procent av hela restaurangbranschens omsättning.

– Ett minimipris är en bra idé, men den är inte möjlig att förverkliga, säger Timo Lappi verkställande direktör på MaRa.

Någon betalar

Konkurrenslagstiftningen sätter stopp för minimipriser. Men det är bra om konsumenten inser att det är någon som betalar för en väldigt billig pizza. Det kan vara skattebetalarna eller de anställda.

– Vi säger inte att de som säljer för billiga pizzor fuskar, men det kan vara ett tecken på att allt inte går rätt till. Bland våra medlemsföretag finns många pizzerior och de är oroliga över de allt för låga priserna, avslutar Timo Lappi vid MaRa.

Hör mer i Radar på radio Vega, klockan 11.03 fredag och 12.05 söndag.

Läs även
Foretagaren-jobbar-tretton-till-femton-timmar

Mer om ämnet på Yle Arenan