Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Modiano får litteraturpriset

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 17:30.
Patrick Modiano, modiano, nobel, nobelpris, nobelpristagare, litteratur, 2014, nobelpris 2014

Klockan 14 trädde Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund ut inför medierna i Börshuset i Stockholm.

Vem är Patrick Modiano?

Född 1945 i en förort till Paris till en italiensk-judisk far och en flamländsk skådespelerska. Patrick Modianos yngre bror dog redan under barndomen.

Fadern hade, trots sin judiska bakgrund, samröre både med kriminella gäng och med den ökända nazityska statspolisen Gestapo.

Patrick Modiano bröt alla kontakter till fadern när han var 17 år gammal, men dedicerade ändå senare flera av sina böcker till honom.

Förhållanden till modern var likaså kyliga. Enligt Modiano var moderns hjärta så kallt att hennes Chow chow-hund hoppade ut genom fönstret och dog.

En stor del av sin uppväxt tillbringade Modiano på internatskolor.

Sin författardebut gjorde han redan vid 22 års ålder med romanen La place de l'etoile (Place de l'etoile, Bonnier 1970). Titeln syftar på den gula davidsstjärna som nazisterna tvingade judarna att bära.

Patrick Modiano är sedan 1970 gift med Dominique Zehrfuss och paret har två numera vuxna döttrar. Den nu 69-årige författaren är välkänd bland den fransktalande publiken sedan 1970-talet, men framträder sällan i offentligheten.

Källor: AFP, Reuters, Nobelprize.org

Han meddelade att den franske författaren Patrick Modiano får Nobelpriset i litteratur år 2014.

"För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld" lyder prismotiveringen.

Enligt Svenska Akademiens biografi kretsar hans författarskap kring teman som minne, glömska, identiet och skuld, och staden Paris figurerar ofta i hans texter.

Hans berättelser bygger ofta på självbiografiskt material, eller på händelser som utspelade sig under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget.

Modianos komplexa familjebakgrund har också satt sin prägel på hans liv och författarskap (se faktarutan invid!).

Förutom Nobelpriset i litteratur år 2014 har han fått Franska Akademiens stora litteraturpris år 1972 för romanen Les boulevards de ceinture (De yttre bulevarderna, PAN/Norstedt 1974) och det prestigefyllda Goncourtpriset år 1978 för romanen Rue des boutiques obscures (De dunkla butikernas gata, Norstedt 1980).

År 2010 tilldelades Modiano Cino Del Duca-världspriset av Institut de France för sitt levnadsverk.

Modiano räknas till Frankrikes största nulevande författare, men är ändå relativt okänd i de nordiska länderna. Sedan 1970-talet har ett tiotal av hans verk översatts till svenska.

Också för Svenska Yles experter som gästade Radiohuset var Modiano ett ganska överraskande namn.

Petter Lindberg associerade till Jean-Marie Gustave Le Clezio som fick litteraturpriset år 2008.

- Jag kan tänka mig att det är litet i samma stil, men kanske inte lika gåtfull eller svår som Le Clezio, kanske det här är en fransk författare som är lättare att ta till sig, sade Lindberg.

De senaste årens svenska översättningar av både Le Clezio och Modiano har getts ut på lilla Elisabeth Grate Bokförlag som alltså nu kan stoltsera med två färska franska nobelpristagare.

Det har ofta visat sig svårt att tippa litteraturpristagaren. I det här fallet bedömde experterna att Akademiens nuvarande sammansättning tydligt spelade in i valet.

- Det råkar finnas flera inom Svenska Akademien som är intresserade av fransk litteratur, konstaterade kulturredaktör Marit Lindqvist.

Modiano är den femtonde franske medborgare som vinner Nobelpriset i litteratur.

Här kan du läsa om förhandsspekulationerna kring litteraturpriset: Vem får Nobelpriset i litteratur?