Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett av MH17-offren bar syrgasmask

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 14:39.
Rester efter flygplanskatastrofen i Ukraina juli 2014.
Bildtext Rester från det sprängda planet spreds över ett stort område vilket gjorde utredningsarbetet svårare.
Bild: EPA/IGOR KOVALENKO

En av passagerarna som fanns ombord på det malaysiska planet som kraschade i östra Ukraina i somras hade på sig en syrgasmask.

Det berättade den holländska utrikesministern Frans Timmermans i nationell TV på onsdag kväll. Det tyder på att alla passagerare inte omkom genast utan någon hann reagera innan planet kraschade.

Nederländska åklagare bekräftade uppgifterna på torsdagen och meddelade att de utreder hur och när syrgasmasken hamnade om halsen på offret.

De har letat efter fingeravtryck, saliv och DNA på masken, men har ännu inte lyckats hitta någonting, uppgav utredarna i ett brev till offrens anhöriga som har publicerats på nätet.

Ingen av de övriga 297 offren hade tagit på sig en syrgasmask. En majoritet av de omkomna var från Nederländerna, vilket är orsaken till att utredningarna sköts därifrån.

Ministern kritiseras

Malaysia Airlines flyg MH17 sköts ner den 17 juli när det flög över separatistkontrollerat område i östra Ukraina.

En preliminär rapport om olyckan stöder antagandet om att det var en missil som orsakade kraschen.

Kiev och väst beskyller separatisterna för att ha skjutit ner planet med en rysk BUK-missil, medan Ryssland beskyller Ukraina för nerskjutningen.

Experter tvingades avbryta letandet efter kroppar på olycksplatsen eftersom striderna i området var så hårda, men hoppas kunna återvända när läget lugnar sig.

Den nederländska utrikesministern har fått mycket kritik efter att han kom med uttalandet, eftersom de anhöriga inte hade hunnit få uppgifterna.

Han sade att han ångrade sitt uttalande och att det sista han ville var att göra dem illa.

Åklagarna, som informerade de anhöriga efter att Frans Timmermans hade avslöjat det, säger att fallet med syrgasmasken fortfarande utreds och att man ännu inte kan dra några slutsatser.

Timmermans kommer snart att lämna den nederländska regeringen för ett toppjobb i EU.

Diskussion om artikeln