Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Varför ska jag bry mig om det som händer i samhället?

Från 2014
Uppdaterad 11.01.2016 16:21.
My Tengström
Bildtext Vi försöker förklara vår vardag genom att fråga "Hur berör det här oss?", säger My Tengström på Myteriet.
Bild: Yle/Catariina Salo

Jag började egentligen läsa nyheter först när jag började jobba här, berättar My Tengström, programledare för aktualitetsprogrammet Myteriet på Radio X3M. Hon uppmanar Yle Nyhetsskolans reportrar att hålla koll genom att ifrågasätta det som händer runtomkring.

Varför är det alltid så att …? My Tengström tycker att det är viktigt att försöka förstå samhället man lever i. Stiftas det till exempel en ny lag ska man fråga, vad innebär det här för mig? Fråga någon som vet – kanske en kompis, eller mommo, eller grannen.

yle x3m
Bild: YLE

Tengström leder programmet Myteriet på Radio X3M. Varje vardag mellan 12 och 14 diskuterar hon aktualiteter i etern.

– Vi som jobbar med Myteriet börjar varje morgon med att läsa alla tidningar som finns, kolla Facebook, Twitter, Instagram och så vidare. Sedan väljer vi ut dagens tre största samtalsämnen och sätter oss vid telefonerna, säger Tengström.

”Vi reagerar på det folk snackar om”

Myteriets reportrar ringer runt och försöker få tag på experter som kan förklara varför ”alla” nu plötsligt tränar crossfit eller varför morgonbussarna ”alltid” är försenade. Man intervjuar också berörda, alltså personer som till exempel kan berätta om hur det är att alltid komma för sent till skolan när bussen aldrig är i tid.

– Det är ganska så stressigt på förmiddagen innan alla radioinslag är klara. Ibland hör vi även om nyheter mitt i sändningen som vi vill ta upp på stört, säger Tengström.

Myteriet: Våldsamma gäng, ebola och kultfilmer

Programmet är inte längre tillgängligt

Myteriet skriver webbartiklar utgående från dagens samtalsämnen och radioprogrammet kan man ladda ner som podcast och lyssna på i efterhand.

– Att lyssna på Myteriet är ett enkelt sätt skaffa koll på vad som händer. Lyssnar man på oss behöver man inte känna sig borttappad utan kan i stället briljera med sina kunskaper, säger Tengström.

Prata med folk

Tengström uppmanar Yle Nyhetsskolans reportrar att göra nyheter om det man pratar med sina kompisar om.

– Det som intresserar dig intresserar också andra, säger hon.

Som tips föreslår hon att man går dit nyheten är och pratar med folk som är inblandade. I Myteriet har man nyligen bland annat intervjuat en före detta knarkmissbrukare, en rådgivare som vistats i det eboladrabbade Kenema i Sierra Leone och en 23-årig bonde som ger sig in i en bransch med dystra framtidsutsikter.

Myteriet + Yle Nyhetsskolan = sant

Myteriet håller koll på vad Yle Nyhetsskolans reportrar rapporterar om. Ser man något intressant tas det upp i radiosändningen. Det kan handla om att intervjua skribenten själv, ringa upp någon som kan ge en expertkommentar till nyheten eller göra en uppföljning med en annan vinkling.

My Tengström önskar alla lycka till!