Yle Nyhetsskolan drar igång igen
Det är onsdag och klockan är 16. Yle Nyhetsskolan har sitt första manusstopp för den här terminen och det skramlar till i dropboxen. I höst har fyra nya skolor antagit utmaningen och kommer att leverera egna nyheter till Svenska Yles webbsidor. I morgon fredag publiceras den första nyheten så håll utkik!
Yle Nyhetsskolan är Svenska Yles satsning på mediefostran. I höst deltar skolor från Svenskfinlands alla hörn i projektet, från Kronoby i norr till Kotka i öst. Syftet är att lära skoleleverna göra egna webbnyheter och publicera dem på Svenska Yles webbsidor.
– Det är verkligt roligt att även i höst kunna samarbeta med skolorna i ett dylikt projekt. Dagens informationsflöde är så massivt att allting som tangerar mediefostran och -kritik känns speciellt angeläget, säger redaktionschef Jonas Jungar.
– Vi hoppas att ungdomarna ska öppna ögonen för samhället de lever i och bli nyfikna på det. I deras nyheter vill vi till exempel läsa om den söndriga hockeyrinken som ingen tar itu med eller se ett bildreportage från den lokala loppmarknaden där unga handlar sina kläder, säger projektkoordinatorn Mirjam Heir.
Genom att själv jobba med konkreta nyheter tillsammans med våra mentorer föds förhoppningsvis en medvetenhet om hur man ska handskas med olika typer av information, och vilka risker som finns, konstaterar Jungar.
"Vi har lärt oss mycket"
Under hösten 2014 deltar Kotka svenska samskola, Winellska skolan i Kyrkslätt, Luostarivuori skola i Åbo och Kronoby gymnasium i Yle Nyhetsskolan. Skolornas nyheter publiceras tre gånger under hösten 2014. Första veckan inleds 10 oktober, följande 7 november och den sista 5 december.
– Arbetet har varit roligt och givande. Vi har också lärt oss mycket. Det är spännande att en del elever i Winellska skolan nu har möjlighet att publicera sina texter på riktigt. Jag tycker att det här motiverar och inspirerar eleverna på ett helt annat sätt, säger modersmålsläraren Carita Rouvinen från Winellska skolan i Kyrkslätt.
Yle Nyhetsskolans nyheter hittar man på projektets webbsida. Där kan man även läs om skolornas mentorer och ta en titt på det undervisningsmaterial som finns till hjälp: Vad är till exempel en nyhet egentligen och hur ska man skriva så att läsaren förstår?