Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Kimitoön kan inte förbli ett reservat"

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 22:31.
Plattformen har nått halvvägs längs med vindmöllan i Sundom.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vindkraftsdiskussionen går fortsatt het på Kimitoön efter förra veckans fullmäktigebeslut. Då beslöt kommunfullmäktige med rösterna 14-13 att remittera delgeneralplanen för Gräsböle vindkraftspark till tekniska nämnden för ny beredning, med kravet om att avståndet mellan kraftverk och bosättning ska vara minst 1,5 kilometer.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 09.10.14 Om vindkraft

Programmet är inte längre tillgängligt

- Byggandet av vindkraft får inte ske på ställen där naturen och bosättningen är sådan, att folk blir lidande. Och det här kan bli ett faktum på Kimitoön, säger Kenneth Ahlqvist,
deltidsboende sedan flera årtionden på Västanfjärd i Kimitoön.

Han hänvisar till exempel till social- och hälsovårdsministeriet som rekommenderar ett skyddsavstånd på två kilometer mellan vindkraftverk och närmaste fastighet.

- Det visar att tydligt att vindkraftverk helt enkelt inte ryms på Kimitoön.

Helena Fabritius (SFP) sitter i kommunfullmäktige och hon välkomnar en utbyggnad av vindkraften på Kimitoön.

- Vi har ett bra vindläge för att bygga vindkraft på Kimitoön. Vidare har vindkraften en betydande skatteeffekt för kommunen och också för de familjer som får inkomster via arrendeavtal med vindkraftsentreprenörerna.
Ahlqvist är av annan åsikt. Enligt honom är den ekonomiska nyttan som de tilltänkta vindkraftsverken ska tillföra kommunen mycket små.

- Kommunen kommer att få fastighetsskatteinkomster för vindmöllorna, men de summor som lyfts fram i offentligheten är överdrivna. Det stämmer förstås att markägarna kommer att få betydande inkomster via arrendeavatalen, men det sker på grannarnas bekostnad. Det är grannarna som utsätts för hälsofaror och en förändrad miljö.

Fabritius upplever att mycket av diskussionen om markägarnas roll präglas av avundsjuka.

- Somliga anser att det är fel att markägarna kan dra nytta av vindkraften. Det är en beklaglig attityd. Världen förändras hela tiden och vi kan inte förbli i ett reservat på Kimitoön. Det finns massor av orörd skogsmark i kommunen också i fortsättningen, det är inte så att vi planerar att exploatera hela ön med vindkraft.

Helena Fabritius och Kenneth Ahlqvist debatterade vindkraftens roll på Kimitoön och i samhället i övrigt i dagens avsnitt av debattprogrammet Slaget efter tolv. Gå in och lyssna på hela debatten HÄR.