Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Ministerposten ändrar inte en som person"

Från 2014
Calle Haglund.
Bildtext Försvars- och idrottsminister Carl Haglund gästade Myteriet i Kampen och pratade om sin tid som minister.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Försvars- och idrottsminister Carl Haglund (Sfp) gästade Myteriet under sändningen från Kampen. Vi behöver inte vara rädda för ryssarna, Haglund anser sig inte vara ytlig men trivs i sina slipsar och efter snart fyra år som minister ger Calle sig själv betyget åtta och ett halvt.

Fyra år har snart gått med Carl Haglund vid rodret som försvarsminister. Det ekonomiska läget har inte blivit bättre, snarare sämre under den tiden, något som inte chockerat Haglund. Det säkerhetspolitiska läget är en annan femma.

- Med facit i hand från vad som hände med Georgien 2008 borde ju varningsklockorna ha ringt tidigare om Ukraina. Ingen i statsledningen tror att Ryssland är ett militärt hot för oss. Men det som händer i Ukraina är oacceptabelt, säger Carl Haglund.

Dubbelminister

Rollen som försvarsminister har Haglund haft länge, men nyligen fick han även ta över ansvaret som idrottsminister. En post som går bra att kombinera med försvarministertiteln.

- Försvarsmakten brukar ju kallas Finlands största idrottsskola så det passar nog bra tycker jag.

Haglund är själv idrottsintresserad. Myteriet ställde honom mot väggen:

Hur snabbt springer du 10 kilometer och har du någonsin sprungit ikapp med statsminister Alexander Stubb?

- 10 kilometer tar cirka 45 minuter för mig, tyvärr har jag aldrig varit och tränat med Alexander Stubb.

Ändrar ministerposten en som person?

Ministerrollen medför vissa ändringar, i beteende och vad man får göra. Det finns vissa förväntningar på hur ministrar ska bete sig. Enligt Haglund har de senaste fyra åren inte ändrat honom som person.

- Livet ändras och man befinner sig i olika skeden av livet, omständigheterna ändrar men personen är den samma. När jag var ensamstående för 10 år sedan kunde jag vara på ett annat sätt och jobba dygnet runt om jag ville. Nu har jag en inrutad kalender och en fru och två barn, det är olika livsskeden.

Modemedveten eller stilig i misstag?

Carl Haglund är känd för att vara stiligt klädd, har poserat som herrmodesmodell för tidningar och blivit nominerad som Finlands sexigaste man. Men hur medveten är Haglund om sina kläder?

- Det är trevligt att man funderar på vad man sätter på sig, jag trivs ganska bra i dag i min ljusröda slips.

Varje dag filmas politiker till intervjuer och annat. Det är en del av jobbet och man blir van med att alltid tänka på hur man klär sig när man far hemifrån.

- Man blir immun mot kamerorna i något skede. Jag måste utgå från att jag alltid är färdig att ställa mig framför en kamera om det behövs.

Vitsord för ministertiden

Fyra år har snart gått och Myteriet bad försvars- och idrottsminister Carl Haglund att ge sig själv vitsord för sin tid som minister.

- Jag tycker det är upp till väljarna, vart fjärde år är det val och då får vi politiker våra vitsord. Men om jag måste säga så skulle jag ge mig själv åtta och ett halvt. Jag är perfektionist och inte lyckas man till alla delar med allt, men hyfsat bra har det gått.

Mer om ämnet på Yle Arenan