Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lola upp och ner på tv

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 08:07.
Producent Mats Långbacka och regissör Ulrika Bengts
Bildtext Producent Mats Långbacka och regissör Ulrika Bengts
Bild: Yle/Monica Slotte

Ulrika Bengts regisserar tv-serien som baserar sig på Monika Fagerholms roman Lola uppochner. Nu sökes unga västnyländska skådespelare för olika roller.

Radio Vega Västnyland

5:29

Ulrika Bengts har skrivit manus tillsammans med Annina Enckell och nu är den andra versionen klar. Bengts regisserar den sexdelade tv-serien som spelas in i Västnyland under vårvintern och sommaren 2015.

Monika Fagerholms roman Lola uppochner (2012) är en slags thriller med småstaden Flatnäs i centrum. Orten har tydliga drag av Ekenäs som tv-serien också har som centrum för sin berättelse.

Unga skådisar sökes

Västnyländska ungdomar har nu första tjing på att söka en roll i serien eftersom det är här den spelas in, säger regissören som efterlyser filmintresserade unga flickor och pojkar mellan 10 och 22 år.

- Man ska komma som man är och vara den man är. Det räcker. Det handlar inte om att vara bäst utan om att vara lämplig för rollen. Jag vill hitta personer som fungerar tillsammans som grupp och i de relationer de har i filmen, t ex som systrar eller kompisar, berättar Ulrika Bengts.

Den som är intresserad ska anmäla sig till Långfilm Productions Finland Ltd senast den 20 oktober. Provfilmningar blir det på Ungdomsgården i Ekenäs den 25-26 oktober.

Dyr produktion

Tv-serien produceras i samarbete med Svenska Yle, Finlands Filmstiftelse, Svenska Kulturfonden samt olika nordiska tv-bolag. Budgeten beräknas uppgå till 1,5 miljoner euro.

- Med finska mått mätt är det en stor produktion men jag har gott hopp om att vi ska få finansieringen i hamn. Det är alltid dyrare att filma utanför studio och på olika orter, säger producent Mats Långbacka och poängterar att staden Raseborg också är en viktig samarbetspartner.

Synliga i gatubilden

Enligt informatör Marie Sandberg kommer staden Raseborg att stöda tv-produktionen praktiskt, inte ekonomiskt.

- Vi hjälper till med att vid behov stänga av gator vid inspelningar, fixa övernattning för filmteamet och sköta olika tillstånd som behövs. Staden kan också i någon mån hjälpa med marknadsföringen. Tv-serien kommer i sin tur att ge Raseborg mera synlighet, på samma sätt som filmen Kesäkaverit för Hangö.

I dagens läge har man redan prickat in ett antal inspelningsplatser. En kvarn i Ingå är en av de viktigare, liksom ett par villor i Karis. Lojo är en annan inspelningsort. Inalles rör det sig om 50 inspelningsplatser i Västnyland.

- Seriens centrala tema är fyra unga flickor på väg att bli kvinnor. De speglar sig i medelålders män med makt och använder dem på olika sätt. Lola uppochner är ingen thriller men den leker med thrillerelement. Den har en mystisk värld med fåglar som budbärare. Det är stämningen som fascinerar mig mest, säger Ulrika Bengts.

Varje avsnitt i serien är en timme långt. För fotot svarar filmfotograf Robert Nordström som Ulrika Bengts samarbetat med i tidigare filmer som Iris (2011) och Lärjungen (2013).

Diskussion om artikeln