Tyskland behöver ekonomisk stimulans
Det ser inte ljust ut när den största europeiska ekonomins motor börjar hosta. Fyra ledande prognosinstitut har skrivit ner tillväxtutsikterna för Tyskland. Det är dåliga nyheter för till exempel Finland. Instituten kräver nu ökade offentliga utgifter av den tyska regeringen.
Nya siffror för augusti visar på det största raset för den tyska exporten sedan finanskrisens värsta dagar. Exporten föll med hela 5,8 procent i augusti som en följd av det svåra ekonomiska läget i eurozonen. Tidigare i veckan kom dystra besked om produktionen och orderingången i industrin.
Forskningsinstitut varnar
Fyra av landets ledande ekonomiska forskningsinstitut kom idag med en rapport som visar att den tyska ekonomin håller på att svalna ordentligt. De fyra institutens – Ifo, DIW, RWI och IWH – rapport ges ut två gånger per år och den anses som mycket tillförlitlig. Också regeringen brukar använda rapporten för sina prognoser.
- Efter att bruttonationalprodukten minskade under andra kvartalet och troligen stagnerade under det tredje kvartalet, har maskinen svårigheter att hållas i gång, står det i rapporten.
Den inhemska efterfrågan är svag då konsumenternas förtroende är så lågt samtidigt som företagen skär ner på sina investeringar.
- Tysklands ekonomi stagnerar och det finns inga indikationer för tillfället att någonting kommer att ändras innan årets slut, sade ekonomen Ferdinand Fichtner från DIW på en presskonferens.
Ökade offentliga utgifter krävs
Europeiska centralbankens lösa penningpolitik är knappast någon lösning på problemen, menar forskningsinstituten.
- De senaste åtgärderna kommer knappast att medföra någon ny impuls för ekonomin, varnar rapporten. ECB har kört räntan till nära noll och dessutom försökt öka likviditeten i ekonomin, enligt rapporten.
Därför vänder sig instituten till regeringen för att få den att öka satsningarna inom den offentliga sektorn.
- Regeringen använder sig inte tillräckligt av sitt rörelseutrymme för att öka investeringarna inom exempelvis infrastruktur. De offentliga utgifterna borde ökas inom områden som potentiellt kan öka tillväxten, sägs i rapporten.
Merkel böjer sig knappast
Förbundskansler Angela Merkels regering har fått kritik för att Tyskland gör för lite för den europeiska ekonomin. Tyskland är nästan det enda land som kan använda en stimulerande finanspolitik utan risk för alltför stor skuldsättning.
De fyra forskningsinstitutens rekommendation om aktivare stimulanspolitik i Tyskland kommer säkert att mottas med belåtenhet i grannländerna. Frankrikes president Françoise Hollande har efterlyst stimulanspolitik samtidigt som han har låtit förstå att Frankrike inte kommer att följa de strikta krav som EU:s stabilitetspakt ställer på medlemsländerna.
Hittills har Merkel hållit fast vid sitt löfte att budgeten ska vara i balans år 2015. De tyska forskningsinstitutens rekommendationer är ändå en diskussionsöppning när det gäller den europeiska ekonomiska politiken.
Källor: Ifo, Reuters, AFP