Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland fick könsneutral partnerskapslag

Från 2014
Uppdaterad 09.10.2014 18:58.
Vy över gamla stan i Tallinn från Domberget (Toompea)
Bild: Yle / Eila Haikarainen

Estland fick på torsdagen som första land i det forna Sovjetunionen en lag som tillåter par av samma kön att registrera sitt parförhållande.

Lagen antogs av parlamentet Riigikogu med mycket knapp majoritet 40-38. Tio ledamöter avstod från att rösta och tretton var frånvarande.

Några timmar senare stadfästes lagen av president Toomas Hendrik Ilves.

Presidenten sade att det estniska samhället inte kommer att överleva om det visar intolerans mot det egna folket.

- Vi är alldeles för få för att diskriminera någon, sade Ilves i ett uttalande.

Partnerskapslagen är könsneutral och reglerar de juridiska och ekonomiska rättigheterna inom parförhållandet.

En gammal familjelag fortsätter att vara i kraft parallellt. I den definieras äktenskapet som ett förhållande mellan man och kvinna.

Beredningen delade folket

De två partierna i regeringskoalitionen Socialdemokraterna och det marknadsliberala Reformpartiet ställde sig bakom partnerskapslagen tillsammans med en stor del av landets kulturelit, medan Centerpartiet och det konservativa IRL motsatte sig.

I söndags demonstrerade hundratals människor utanför parlamentet i Tallinn och protesterade mot att personer av samma kön ska få juridiska rättigheter i ett parförhållande.

Demonstranterna ansåg att lagen underminerar samhällets moraliska grundvalar.

Opinionsmätningar har antytt att stödet för partnerskapslagen är större bland yngre och bland personer med estniska som modersmål, medan äldre och personer med annat modersmål motsätter sig.

Premiärminister Taavi Rõivas medgav förra veckan att många motsätter sig lagen. Han framhöll samtidigt att politiker ibland måste driva igenom lagar som till att börja med inte är populära, men som med tiden hjälper till att göra samhället sundare.

Diskussion om artikeln