Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsfullmäktige vill riva dammen i Gammelstadsforsen

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 06:44.
gammelstadsforsen, västra fåran
Bildtext Den här muren vill Jukka Relander riva ner.

Trycket på att riva dammen i Gammelstadsforsen växer. De grönas Jukka Relander vill göra det lättare för siken att kunna vandra upp för Vanda å, och han har fått en majoritet av Helsingfors stadsfullmäktige att stå bakom saken. Tekniska museet däremot vill bevara dammen.

Jukka Relander i Kottby
Bildtext Jukka Relander sitter i Helsingfors stadsfullmäktige, han vill se en lång fors istället för dammen.

Jukka Relander vill att dammen i Gammelstadsforsen ska rivas. I onsdags gjorde han en motion som undertecknades av 49 ledamöter i Helsingfors stadsfullmäktige.

I dag producerar kraftverket i Gammelstadsforsen små mängder el, kraftverket fungerar också som museum. Det är en del av Tekniska museet, som har sina utrymmen på ön bredvid dammen. Här låg ända fram till 1960-talet ett vattenreningsverk som fick sin el från vattenkraftverket i ån.

Fri passage för siken

Vanda å forsar fritt på östra sidan om ön. Jukka Relander säger att alla fiskar inte klarar av att vandra upp där. Den östra fåran är helt enkelt för brant för siken.

Marjo Mikkola, chef för Tekniska museet i Helsingfors
Bildtext Marjo Mikkola är chef för Tekniska museet, hon vill bevara dammen.

- Det finns några fiskar som kan ta sig upp för fisktrappan som finns där på östra sidan. Det är bra för lax och öring. Men vimma, asp och sik kan inte vandra upp där. Det skulle vara viktigt att få också de fiskarna till ån, säger Relander.

Museichef Marjo Mikkola tycker lösningen är att bygga en bättre fisktrappa, inte att riva ner dammen i den västra fåran.

- Vanda å har två fåror och i den högra fåran finns redan fri passage för fiskarna, där har vi byggt fisktrappor. Där borde fiskarna kunna ta sig upp för forsen, säger Marjo Mikkola.

Byggnaderna sparas också om dammen rivs

Relanders förslag är att dammen i forsen rivs, men byggnaderna kring forsen bli kvar. Att riva dammen och spara byggnaderna tycker Mikkola på Tekniska museet inte är tillräckligt. Det är helheten som är kulturhistoriskt värdefull.

- Det räcker inte, man förlorar något mycket viktigt. Om dammen fattas när vi visar för våra gäster hur man gjort elektricitet här så är det inte en helhet. De måste föreställa sig att här funnits en damm, det är inte detsamma som att se den, säger Mikkola på Tekniska museet.

Jukka Relander berättar att han själv brukar ta med sina barn till Gammelstadsforsen för att se hur vattnet forsar över dammen.

- Det är en del av Helsingfors, men samtidigt måste man komma ihåg att hela den historiska miljön ska bli kvar. Det är bara dammen som borde tas bort. Jag tror att om vi har en lång fors där istället för dammen skulle vi ha väldigt mycket att titta på, säger Relander.

Läs också:
Orpo vill riva dammar för att rädda vandringsfiskar
Jasper Pääkkönen: Dammen i Gammelstadsforsen borde rivas