Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur mycket dyrare har boendet i ditt område blivit? Yles översikt visar priserna

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 10:35.
Höghus
Bild: YLE/Silvander, Sjöholm

Allt flera väljer att flytta till Helsingfors och samtidigt varnar experter för att bottnen kan gå ur bostadsmarknaden på flera håll. Med hjälp av Yle Nyheters bostadsräknare kan du kolla hur priserna på hög-, rad- och parhus har förändrats i ditt område sedan 1987.

Med hjälp av följande räknare kan du kolla på bostadspriserna i olika postnummerområden. Diagrammet visar priserna på antingen höghus eller rad- och parhus. Priserna jämförs med medelinkomsterna i hela landet. Notera att de två mätarna har varsin skala. Klicka på någon av ikonerna här under för att komma igång.

Visualiseringen fungerar inte längre tekniskt och togs bort 26.1.2023

För många finländare riskerar den egna bostaden att bli en mycket sämre affär än vad man hade tänkt sig. På flera håll av landet stampar priserna på stället och i de värst drabbade orterna pekar priskurvorna till och med nedåt.

Yle Nyheters bostadsräknare visar till exempel att det är 31 postnummerområden där priserna på hög-, rad- och parhus har stigit med under 26 procent de senaste 13 åren. Då konsumentprisindex har stigit lika snabbt innebär det att bostäderna inte har ökat i värde.

Siffrorna berättar ändå inte hela sanningen eftersom Statistikcentralen bara lämnar ut siffror för områden där det har skett över sju bostadsaffärer i året. Av kring 3 000 postnummerområden är det bara kring hälften där handeln löper så bra.

Vid Finlands Hypoteksförening är man speciellt oroad för den andra halvan.

- Vad säger det om ett område om där bara sker en affär om året, frågar vd Ari Pauna.

Han räknar med att bara hälften av bostäderna finns i de områden som han ser som framtidens bostadsmarknad. Därmed är det bara de här bostäderna som med stor sannolikhet kommer att bevara sitt värde, enligt Pauna.

Arbetslösheten syns i bostadshandeln

Bostadspriserna går i stor utsträckning hand i hand med sysselsättningen på orten. En hög arbetslöshet och ett minskande antal arbetsplatser syns på bostadsmarknaden med en viss fördröjning.

- Jag har svårt att se mig en utveckling där jobben i snabb takt skulle börja flytta ut på landsbygden. Trenden är nog den motsatta, säger Pauna.

Också i huvudstadsregionen har den ekonomiska nedgången börjat synas. OP-gruppens fastighetsförmedlingsdirektör Kenneth Sandberg konstaterar till exempel att bostadshandeln har lugnat ner sig med 10 till 12 procent. Pauna tror ändå inte att trycket på städerna kommer att minska framöver.

- De dåliga tiderna får människor att söka säkerhet. Alla funderar om den egna bostaden kommer att ha en efterfrågan om tio år. Det styr människor mot att köpa i städerna, säger han.

Hannu Tikkala

Diskussion om artikeln