Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Energilaboratoriet skjuts upp

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 06:02.
Vy över FM Boats och Vasa universitet från Vasa elektriskas nybygge
Bildtext Vy över FM Boats och Vasa universitet från Vasa elektriskas nybygge
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Stefan Damlin, vd på Wärtsilä, är en av de som tycker att laboratoriet är viktigt.

Staden vill vräka och bygga energilaboratorium

2:20

Energilaboratoriet skjuts upp

1:25

- Det är en väldigt viktig investering för hela regionen. För oss är det viktigt eftersom det där ska finnas motorer som man kan göra olika forskningsprojekt och tester på.

Henrik Jåfs som driver båtföretag vid Brändöbron.
Bildtext Henrik Jåfs driver sitt båtföretag intill Brändöbron och vill inte flytta
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Förutom Wärtsilä är alltså Vasa universitet en stark pådrivande kraft vad gäller laboratoriet. Vasa stad driver också på. Dels som markägare, dels med tanke på de nya arbetsplatser som kan skapas.

Hundratals arbetsplatser

- Där kommer att finnas ungefär 500 arbretsplatser där i framtiden, Det här projeketet skulle vara början på den utvecklingen. Alla vet att det här är en viktig sak.

Varför går det då så trögt? Jo, staden har inte lyckats få bort båtföretagaren Henrik Jåfs och hans F&M Boats från den attraktiva tomten intill Brändö bro.

Är utan avtal

Han äger byggnaderna men arrenderar marken. Något avtal har han däremot inte sedan förra hösten, ändå är han kvar. Nyligen gick staden till tingsrätten för att vräka honom. Jåfs står på sig och tror att han håller ut ett år.

- Det skulle väl vara vara nästa höst som jag flyttar bort, alltså nästa år. Sedan har jag bekanta och båtägare som tycker att jag ska stå på mig och försöka få området skyddat på grund av sin gamla historia.

Är du en person som tycker om att obstruera?

- Nej, inte är jag det, inte.

Staden har föreslagit alternativa tomter för Henrik Jåfs, till exempel ett område i Kronvik som han är missnöjd med. Nu, sedan sjöbevakarna lämnade Smulterö, har hans blickar fallit på det området.