Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem får årets fredspris?

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 11:45.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vi lunchtid blir det klart vem som får Nobels fredspris. Den norska Nobelkommittén fick i år ta emot rekordmånga nomineringar - 278 stycken. Se ceremonin direkt från Oslo på Yle Arenan kl. 11.50

Klockan tolv kommer den norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland att berätta vem som tilldelas Nobels fredspris. I år fick kommittén ta emot rekordmånga nomineringar, och det ryktas om att det var extra svårt just i år för kommittén att enas om pristagaren. Enligt det norska rundradiobolaget NRK fattade man så sent som förra veckan beslut om vem som får priset.

Liksom tidigare år så offentliggör Nobelkommittén inte kandidaterna, utan de hemlighålls i 50 år. En kandidat blir känd bara om den som har nominerat kandidaten själv berättar om nomineringen. Antalet nomineringar var rekordstort i år - 278 stycken. Bland dem finns 47 organisationer.

Många olika namn nämns

Det spekuleras friskt kring vem som har nominerats och vem som kan få priset. Bland andra påven Franciskus har nämnts, liksom den kongolesiska läkaren Denis Mukwege som kämpar mot sexuellt våld i krig och den pakistanska rättskämpen Malala Yusufsai som i sin tur har kämpat för att flickor ska få gå i skola. Malala är flickan som sköts i huvudet av talibaner men som överlevde, och som sedan har samarbetat med bland andra FN.

Också den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden som avslöjade USA:s avlyssning har nämnts. Snowden har själv sagt att han känner sig hedrad över utmärkelsen, men att han inte tror att han får fredspriset. I USA uppfattas Snowden som en landsförrädare.

Det spekuleras också om Nobelkommittén kanske vill uppmärksamma Ukrainakrisen och då till exempel skulle belöna organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE. Även den internationella rymdstationen ISS har nämnts.

Rysslands president Vladimir Putin har bevisligen nominerats. Samtidigt spekuleras det kring att den Kreml-kritiska tidningen Novaja Gazeta skulle kunna få priset, liksom de ryska mammorna som kämpar för att få veta vad som har hänt med sönerna som plötsligt har försvunnit spårlöst medan de har tjänat Rysslands armé.

Påven leder vadslagningen

De tre kandidaterna som har de högsta oddsen enligt vadslagningsbyråerna är påven Franciskus, den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege och den pakistanska flickan Malala Yusufsai.

En av de stora frågorna är om kommittén vill fatta ett kontroversiellt beslut eller om den hellre ger fredspriset åt en mindre kontroversiell kandidat. Då skulle till exempel gynekologen Denis Mukwege vara ett bra val.

Det är ändå påven som leder enligt vadslagningsbyråerna. Sedan han blev påve har Franciskus mycket starkt tagit ställning för de fattiga. Påven skulle ändå på många sätt vara ett kontroversiellt val, inte minst eftersom många sku tycka att det är ”för tidigt” att ge honom priset efter bara ett år.

När president Barack Obama tilldelades fredspriset år 2009 - efter bara ett år i Vita Huset - fick beslutet kritik för att folk tyckte att han fick priset för sådant som han eventuellt kan göra i framtiden och inte som belöning för sådant som han hade gjort.