Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Könsneutral partnerskapslag väcker känslor i Estland

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 10:33.
Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.
Bildtext Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag 2014.
Bild: EPA/MATEJ DIVIZNA

I Estland har parlamentet röstat för en lag som ger alla par rätt att registrera sitt förhållande. Lagen väcker starka känslor eftersom många upplever att den är ett hot mot den traditionella familjen och att nästa steg blir att homosexuella får gifta sig. De som stöder partnerskapslagen ser den som en seger för demokratin.

- På vissa ställen i USA fick väl inte svarta och vita gifta sig före 1979, och svarta diskriminerades på 50-talet, säger Siim. Tiderna förändras och vi måste hänga med.

- Jag ser inte att lagen är ett hot mot landets framtid, säger Marina. Det är homofobiskt att inte tillåta homosexuella par att formalisera sitt förhållande.

Den nya partnerskapslagen ger alla samboende par rätt att registrera sig. Det ger dem bland annat en möjlighet att gemensamt bestämma över sina ekonomiska angelägenheter och egendomsförhållanden. Ett partnerskap ger också en ömsesidig försörjningsskyldighet och ansvar över barn i familjen.

Jämn omröstning

I parlamentet blev omröstningen jämn, 40 parlamentariker röstade för alla pars rätt att registrera sina partnerskap, 38 emot.

Nästan alla personer Svenska Yle frågar på ett köpcentrum i Tallinn säger att de stöder lagen, men enligt opinionsundersökningar är tre av fem emot den.

- Vi har inte haft någon tydligt debatt, utan den ena sidan har sagt vad den tycker och den andra slår uppkäftigt tillbaka, säger Kadri, som jobbar på ett kafé. Det här har varit tydligt i media, där de mest extrema åsikterna har fått mest utrymme.

- Motståndarna är mest rädda för det okända och jag tror att de flesta av dem skulle ändra sig om vi hade en diskussion där vi lyssnade på varandra, tillägger Kadri.

Parlamentarikern Lembit Kaljuvee hör till dem som i slutskedet ändrade sin åsikt från mot till för.

- Jag tänkte på mina barn och barnbarn och ungdomar runt om i Estland, sa Kaljuvee efter omröstningen till nyhetsportalen Delfi. De ungdomar jag har talat med har varit för lagen.

Traditionella värderingar

Den organisation som har lett motståndet mot lagen håller däremot inte med Kadri. Ledaren Varro Vooglaid konstaterar att de har samlat in 38 000 namn mot en lagstiftning som går emot alla så kallade traditionella värderingar.

- Det är vad jag vet mer signaturer än någon annan fråga någonsin har fått, säger Vooglaid i en intervju för Estlands rundradiobolag ERR.

De politiker som röstade för partnerskapslagen har gått emot folkets vilja och folket har nu tappat förtroendet för demokratin, menar han.

- Det är inte konstigt att många har tunga känslor i dag,

En av Estlands mest kända journalister, Priit Pullerits, lovar i ett brev till alla parlamentariker att komma ihåg varenda en som röstade för lagförslaget. Pullerits har i många år propagerat mot det han kallar de homosexuellas falska kamp för tolerans på bekostnad av traditionella estniska värderingar.

Men till och med om Riigikogu nu har gått emot folkopinionens önskan, så var det helt rätt, menar Kadri.

- Det är det som är demokrati, att vi uppskattar våra minoriteter och försöker garantera dem samma rättigheter som majoriteten har. Majoriteten ska inte kunna välja att någon grupp diskrimineras.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves signerade genast lagen efter att den hade godkänts i Riigikogu.

- Det finns inget samband mellan den här lagen och det estniska folkets möjligheter att överleva, sade han. Att godkänna den här lagen förändrar inte någons sexuella läggning.

Lagen träder i kraft år 2016.

Gustaf Antell, Tallinn

Diskussion om artikeln