Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 07:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nobels fredspris delas i år till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för deras kamp för barns rättigheter. Årets fredspristagare kungjordes av Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland i Oslo kl. 12 finländsk tid.

Nobels fredspris går i år till 17-åriga pakistanska rättskämpen Malala Yousafzai som har kämpat för att flickor ska få gå i skola, och till 60-årige indiske människorättsaktivisten Kailash Satyarthi som kämpat mot barnslaveri.

Yngsta nobelpristagaren någonsin

Malala Yousafzai fick EU-parlamentets människorättspris Sacharov-priset
Bildtext Malala Yousafzai har fått många priser för sin kamp för flickors skolgång.

Låt oss plocka upp våra böcker och pennor. De är våra mäktigaste vapen. Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen.

Malala Yousafzai är den flicka som sköts i huvudet av talibaner men som överlevde. Sedan mordförsöket 2012 har hon aktivt samarbetat med bland andra FN.

Hon är hyllad världen över för sitt mod, och hennes aktivism har fått internationellt erkännande. Malala Yousafzai är den yngsta nobelpristagaren någonsin och de 47:e kvinnan som får Nobelpriset. Hon har redan tidigare mottagit flera internationella priser för sin kamp för flickors rätt till utbildning.

- Låt oss plocka upp våra böcker och pennor. De är våra mäktigaste vapen. Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen. Utbildning är den enda lösningen, sade Malala då hon talade inför FN:s generalförsamling i fjol.

Malala Yousafzai bor i dag i Storbritannien. Hon har inte ännu kommenterat fredspriset, bara meddela att hon är i skolan och inte tänker avbryta skoldagen på grund av priset.

Gandhis lärling

Kailash Satyarthi
Bildtext Kailash Sathyarthi intervjuades av Jessica Stolzmann i fjol.

Den andre pristagaren är den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi. Han har länge jobbat aktivt för barnens rättigheter i Indien, och har fört vidare Mahatma Gandhis tradition, konstaterar Nobelkommittén. Gandhi var nominerad, men fick aldrig Nobels fredspris.

Satyarthi säger till den indiska tv-kanalen CNN-IBN säger att fredspriset hedrar "alla de barn som fortfarande lider under slaveri, tvångsarbete och trafficking".

Med hjälp av sin organisation Bachpan Bachao Andolan har han i trettio år jobbat för att få ett slut på slaveriet i sitt hemland. Kailash Satyarthis organisation har friat över 80 000 kvinnor, män och barn som har jobbat som slavar.

När barnen kommer hit vågar de inte sitta på en stol för de har aldrig suttit på en stol. Att sitta på en stol skulle innebära att man är jämlik med andra som sitter på stolar.

År 2007 lyckades Kailash Satyarthi och hans grupp Global March få polisen i södra New Delhi att granska en textilfabrik utanför New Delhi, där det jobbade omkring 100 barnarbetare.

- Nuförtiden blir allt fler barn stulna, kidnappade eller lockas av organiserade brottslingar för att sedan säljas vidare till förmedlare och slavdrivare. När barnen kommer hit vågar de inte sitta på en stol för de har aldrig suttit på en stol. Att sitta på en stol skulle innebära att man är jämlik med andra som sitter på stolar, säger Satyarthi i en intervju till Yle Nyheter från 2013.

Fredspriset går till en muslim och en hindu

Thorbjörn Jagland kungör vinnaren av Nobels fredspris 2012.
Bildtext Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland kungjorde årets fredsprisvinnare i sedvanlig ordning. (Bilden från 2012)

Det är en förutsättning för en fredlig utveckling globalt att barns och ungas rättigheter respekteras

Nobelkomittén motiverar årets utnämning med att både Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi kämpar aktivt mot förtryck av barn och ungdomar, och arbetar för rätten till skolgång för barn:

"Den norska Nobelkommittén har beslutat att Nobels fredspris för 2014 ska tilldelas Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning. Barn ska gå i skola och inte bli ekonomiskt utnyttjade. I världens fattiga länder är över 60 procent av befolkningen under 25 år. Det är en förutsättning för en fredlig utveckling globalt att barns och ungas rättigheter respekteras. Särskilt i konfliktområden leder övergrepp mot barn till konflikter förs vidare från generation till generation." "Det beräknas finnas 168 miljoner barnarbetare i världen i dag. År 2000 var de 78 miljoner fler. Världen har kommit närmare målet att avskaffa barnarbetskraft."

Nobelkomittén ville dela på fredspriset mellan en pakistansk muslim och en indisk hindu, på grund av de konflikter som funnits mellan dessa religioner. Att dela priset mellan en ung och en äldre rättskämpen anses också viktigt i kampen för utbildning och mot extremism.

Fredspriset delas ut i stadshuset i Oslo den 10 december.

I fjol var det Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, som fick ta emot Nobels fredspris.

Yle Nyheters Jessica Stolzmann träffade Kailash Satyarthi i Indien i fjol. Se intervjun!

Läs också:
Malala ger sig inte i fråga om flickors utbildning
Skolan bästa vapnet mot slaveri
Chilipulver i ögonen - slavliv i Indien
Kailash Satyarthis organisation Bachpan Bachao Andolan
Gick fredspriset rätt?
Flickdagen behövs eftersom flickor är mer utsatta än pojkar

Nobelkommitténs prismotivering
Lista över de 47 kvinnor som hittills vunnit Nobelpriset