Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Semester på skoltid - är det okej?

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 17:18.
Pojke på strand, Guadeloupe.
Bild: Marcus Rosenlund

Nu när sommarens semester börjar känns som ett ljuvt men avlägset minne börjar många drömma om att byta ut höstrusket i hemlandet mot en vecka i värmen. För barnfamiljer skulle ju det lämpligaste vara att resa bort över skolloven då barnen ändå är lediga.

Men att resa med en hel familj under sport-, jul-, påsk- eller höstlov är dyrt. Priserna går upp när många är lediga och har möjlighet att resa.

Om familjen väljer att resa bort på skoltid missar barnen å andra sidan en del av undervisningen. I Finland har vi som bekant läroplikt och inte skolplikt. Det innebär att det är föräldrarnas ansvar att ett barn fullgör sin läroplikt, och det här gäller också om en elev är borta från undervisningen.

Det finns inte uttryckligen någon lag som förbjuder att en skolelev åker på semester. Men önskemålet från skolorna och Utbildningsstyrelsen är att elever helst inte ska vara lediga under läsåret. En elev blir ofta efter i undervisningen om den är frånvarande, och det innebär mera jobb för både eleven och läraren.

Läs också: "Res med ansvar under läsåret"

De här frågorna kommer vi att diskutera i Radiohuset på måndag 13 oktober. Men vad tycker du om saken? Rösta och kommentera gärna!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan