Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Att älska smärta

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 12:35.
Efter Nio: Sonja uthärdar smärta - Spela upp på Arenan

Masochisten Kaj Heino njuter av smärta. Micko Sonck har levt med smärta hela livet och Mia Graeffe upplevde smärta på jordklotets högsta punkt.

De flesta har upplevt ett brustet hjärta då en kär person lämnat en. Förmodligen har betydligt färre upplevt att hjärtat handgripligen brutits sönder. I vilket fall som helst gör det ont och vi upplever smärta. Efter Nio upplever både fysisk och psykisk smärta, och glömmer samtidigt inte att smärta också kan vara en njutning.

Smärta som passion

Kaj Heino
Bildtext Kaj Heino.
Bild: Yle/Parad Media

– Känslan av smärta är kroppens sätt att meddela att något är på tok. Det finns flera former av smärta, både tillfälliga och kroniska smärtor. Sedan finns det också smärtor som vi läkare ibland har ingen aning om varifrån de kommer och kan inte alltid hjälpa patienten. Över huvud taget finns det inget sätt att mäta smärta. Man är helt beroende av patientens egna omdöme, berättar allmänläkaren Robert Bergholm.

Fysisk smärta behöver inte alltid vara enbart negativ. Dagen efter en hård träning kan man känna värk i musklerna, en känsla som ofta ger ett välbehag och en bekräftelse på att man förbättrat konditionen. Det som man mera sällan tänker på är att smärta kan också utgöra en intim njutning.

Kaj Heino är en masochist. Enligt den medicinska termen innebär det att han njuter av smärta.

– Men det betyder inte att jag skulle gå runt och njuta av tandvärk. Smärtan är njutbart om det sker mellan två personer med tillit till varandra och i rätt kontext, berättar Heino.

Heino har också prövat på mera mekanisk masochism, bl.a. då han deltog i Stockholm Pride i somras och lät sig bli piskad. Då handlade det inte om att ha en sexuell upplevelse med en annan person. Heino berättar att en masochistisk session inte ger honom njutning om inte båda parterna är med i leken. Men hur är det om någon går för långt under en session?

– Det är viktigt förstås att kunna lita på varandra, men visst kan det någon gång gå för långt. Precis på samma sätt som man kan skada sig under en idrottsprestation. Om det har varit en bra session mellan två personer med bra kemi är smärtan efteråt ett fint gemensamt minne, förklarar Heino.

Smärtor som går och inte går att styra

mikaela sonck
Bildtext Mikaela Sonck.
Bild: Yle/Parad Media

Journalisten och mångsysslaren Mikaela “Micko” Sonck har levt med reumatism sedan hon var fyra år gammal. Hon är på sätt och vis nöjd med att hon fick diagnosen så tidigt. Reumatismen har nästan alltid varit en del av hennes liv och hon skulle inte vara sig själv om hon inte hade sjukdomen.

– Jag har nog inte upplevt en dag helt och hållet utan smärtor, men det går i vågor. Jag har vant mig vid det och kunnat anpassa mitt liv efter det.

Sonck har vant sig med den fysiska smärtan och kan glömma den då hon vill. Däremot kan hon inte alltid fly den psykiska smärtan. Hennes ex-pojkvän begick självmord en tid efter att de slutat sällskapa. Trots att det var en tid sedan kan Sonck inte helt och hållet bli kvitt sorgen och smärtan.

– När som helst kan man bli påmind om det som hände och då kommer allt till tillbaka och det gör ont. Psykisk smärta är omöjlig att styra.

Med smärta mot toppen

Mia graeffe och robert bergholm doppar händerna i en hink med is
Bildtext Mia Graeffe och Robert Bergholm uthärdar kyla.
Bild: Yle/Parad Media

Mia Graeffe blev på våren den första finlandssvenska kvinnan att nå toppen på världens högsta berg, Mount Everest. Det var nära att smärtan skulle varit vinnaren i expeditionen.

– Syrebristen är det värsta. Kroppen får inte tillräckligt med syre i den tunna luften. Det blir inte bättre av att luften är iskall och torr och att du måste andas in allt mera varefter du blir utmattad, berättar Graeffe.

När Graeffe nådde toppen var smärtan som bortglömd. Belöningen av att nå målet övervann allt annat, trots vägen ner inte var ett dugg lättare än vägen upp. 28 timmar senare när hon kommit ner från berget sade kroppen upp kontraktet. Dock var hon inte mindre nöjd för det.

Se också:
Robban upplever smärta genom balett
Robin uppträder i studion – vinn hans senaste skiva!

Smärta i Efter Nio, måndagen 13 oktober kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan