Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Pengar till konstgräsplanen inte i proportion till kultur"

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 16:01.
Mikaela Sonck och Erik Salvesen snackade bland annat löss i fredagssnack.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Mikaela Sonck och Erik Salvesen levererar åsikter i veckans Fredagssnack. Snacket kör igång med mindre trevliga husdjur, nämligen vägglöss, som invaderat Lärkulla i Karis.

Ohyror är inget nytt för snackarna. Både Salvesen och Sonck har upplevt dem.

- I Indien invaderade ”bed bugs” (red. anm. vägglus) hela min kropp. Jag hade sönderbitna ben, armar och hals. Jag fick stora fläckar som kliade. Jag fick feber och åkte till ett sjukhus i Delhi. Läkaren Jolly penslade gift på min kropp och visade små ägg han hittade på kroppen, säger Sonck.

Fredagssnack del2 - Spela upp på Arenan
Fredagssnack del1 - Spela upp på Arenan

Kexkrisen

Från löss går snacket vidare till trevligare ämnen, till godis. Men i Raseborg har staden förbjudit daghem att förvara godis- och kexlådor i sina rum, samtidigt som barnen får i sig socker via den vanliga kosten. Det här upprör aktiva föräldrar.

- På ett sätt tycker jag nog att godis- och kexlådor inte ska förvaras synligt i daghem. Men om barnen ändå får i sig socker, så borde man ha samma linje. Man borde inte förbjuda en sak och tillåta en annan, säger Sonck.

Den andra snackaren Salvesen håller med om dubbelmoralen och börjar prata om cigaretter.

- Om jag radar upp en hel hög med Marlboro-lådor i studion ser det konstigt ut. Man kan också sälja något annat än godis. Man borde använda fantasin till annat än godis och wc-papper.

Salvesen föreslår att man kunde ha högre kvalitet på produkterna. Till exempel kunde barnen och föräldrarna bidra med hemgjorda produkter.

De flesta av oss har stött på produkter skolbarnen säljer. Allt från toapapper och godis till tvättpulver. Mikaela Sonck är en av dem som köper det mesta.

- Jag har köpt allting de har sålt längs åren för att understöda.

I år tilldelades Nobepriset i litteratur till fransmannen Patrick Modiano. Sedan 1901 har endast 15 kvinnor tilldelats priset. Det torde inte vara brist på kvinnoförfattare.

- Det finns så många bra kvinnliga författare. Det visar väl att det inte ännu är jämställt. Det är ett mysterium och jag hoppas det blir en ändring på det, säger Sonck.

Fredspris

I dag (10.10) delas Nobels fredspris, kanske det mest uppmärksammade priset. Bland de nominerade finns visselblåsaren Edward Snowden, Wikileaks-grundaren Julian Assange och frihetskämpen Malala Yusufsai. Totalt finns det 278 nomineringar i år.

- Det är extremt många nomineringar i år, men det har aldrig varit så oroligt i världen. Det går inte riktigt ihop, säger Sonck.

- Spontant hoppas jag på att den unga kvinnan Malala Yusufsai får priset. Jag har sett en del av hennes tal och det skulle vara viktigt för världens ungdomar, säger Salvesen.

En kille som är nominerad är Rysslands president Vladimir Putin. En motivering till nomineringen är att han bland annat hindrade USA från att bomba Syrien ifjol. Snackarna tror först det är ett skämt, men han är officiellt nominerad.

- Då Barack Obama fick priset 2008 höjde man nog på ögonbrynen. Det var överhuvudtaget inte väntat, säger Sonck.

Konstgräs och kultur

Det sista i snacket handlar om den planerade konstgräsplanen.

- När jag hör siffror på 600 000 euro så är det inte i proportion till summor som delas ut till annat, till exempel kultur. Karelia i Ekenäs kunde också få 600 000 euro. Tänk vad man kunde göra med det, Karelia kunde få vilka världsstjärnor som helst, säger Salvesen som själv spelat fotboll och påpekar att både kultur och idrott är lika viktigt.

Redaktionens anmärkning: Klockan 12 utsågs årets pristtagare av Nobels fredspris. Salvesens önskan gick i uppfyllelse. Grattis Malala Yusufsai och Kailash Satyarth

Effektivera!

Diskussion om artikeln