Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"De tror att de ska kämpa mot förtryck"

Från 2014
Hunderra Assefa, ordförande för Nuoret muslimit ry
Bild: YLE

De som går med i islamistiska extremisters verksamhet låter sig påverkas av ensidig information på nätet, säger Hunderra Assefa som arbetar med muslimska ungdomar.

- I den islamska traditionen sprids informationen via kedjor av berättare, men i och med internet kan folk läsa och förstå saker enligt eget tycke, säger Hunderra Assefa som är ordförande för den muslimska ungdomsföreningenNuoret Muslimit ry.

Tiotals människor har rest från Finland för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten IS. Assefa tror att de flesta är personer som inte har en gedigen grund att stå på i sin islamska tro.

- Till exempel kan invånare i andra generationen eller nyblivna konvertiter få mycket ensidig information om islam på nätet. Det skapar en felaktig bild, säger Assefa som gästade Yles Morgon-TV på fredagen.

Assefa talar därför för islamundervisning, i synnerhet sådan som utgår från hemmet. Assefa tror att unga kan radikaliseras via nätet och har inte hört om att IS värvar krigare på plats i Finland.

- Värvningen är det mest främmande för mig, jag har inte hört om något sådant, säger Assefa.

Han bedömer att de som går med i extrema former av islamism tror att de ska kämpa mot förtryck.

- De ser missförhållanden som finns i många muslimska länder: ockupation och terrordåd, skräckbilder från olika håll i den muslimska världen. Så finns det grupperingar som skenbart kämpar mot förtrycket. Unga människor kan vara dumdristiga nog att gå med i dem utan att tänka på metoderna, säger Hunderra Assefa.

Diskussion om artikeln