Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kultklassikern Fight Club fyller moppeålder

Från 2014
Edward Norton och Brad Pitt slåss på riktigt (iallafall nästan) i Fight Club.
Bildtext Edward Norton och Brad Pitt slåss på riktigt (iallafall nästan) i Fight Club.

Den 15:e oktober fyller filmen Fight Club 15 år. Vi hyllar klassikern som fick en generation att slåss, med tre minnesvärda citat från filmen och historien bakom dem.

3. "Hit Me as Hard as You Can"

Vad vet du egentligen om dig själv om du aldrig varit i ett slagsmål? För att få svar på frågan ber Tyler Durden om ett slag och det träffar rätt i örat.

Tanken var att slaget skulle missa men regissören David Fincher bad Edward Norton att slå så hårt han kunde och smärtan som Brad Pitt uppvisar är äkta.

2. "I Haven't Been F****d Like that since Grade School"

Ett fruktansvärt opassande och mycket tragiskt citat av Marla (Helena Bonham Carter) efter att hon och Tyler Durden hade idkat horisontell dans i dagarna tre.

Ursprungligen var det meningen att Marla skulle säga "I want to have your abortion" men producenten tyckte det var alldeles för grovt. Regissören gick med på att ändra repliken mot att den ersättande raden skulle vara huggen i sten.

När producenten hörde den ersättande repliken, som var ännu värre, hjälpte det föga att protestera.

3. "The first rule of Fight Club is: You Do Not Talk about Fight Club"

Fight Club har sammantaget åtta regler varav den andra är en upprepning av den första: Du talar inte om Fight Club. Det här är också filmens mest kända citat och orsaken är enkel, genast du förbjuder något så blir det intressant. Både för filmen och för publiken.

Orsaken att Tyler Durden lägger så stor vikt vid att inte tala om klubben är att han verkligen vill att alla bryter löftet eftersom hela klubbens filosofi är att frigöra sig från samhällets normer.