Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre häktade för terrorbrott

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 20:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Terrormisstänkta finländare häktades - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Helsingfors tingsrätt beslöt på fredagen att häkta tre män som misstänks för terrorbrott. En misstänks för mord, en för rekrytering av nya terrorister, och den tredje för förberedelse av brott.

En av männen häktades som skäligen misstänkt för mord i terroristiskt syfte. Han är också skäligen misstänkt för att ha gett utbildning för terroristbrott. "Skäligen misstänkt" innebär den lägre graden av misstanke.

Den andre mannen misstänks på sannolika skäl för rekrytering av personer till att utföra terroristbrott. "Sannolika skäl" står för den högre graden av misstanke. Däremot avslog tingsrätten häktningsbegäran vad gäller mord i terroristiskt syfte.

Den tredje av de misstänkta häktades också som skäligen misstänkt. Brottsrubriceringen är förberedelse till brott i terroristiskt syfte.

Enligt domaren hade samtliga brotten begåtts utomlands mellan oktober 2012 och juli 2014. Tingsrätten kommer att behandla brottsmisstankarna omgående, senast den 17 oktober.

Häktningsförhandlingarna på polishuset i Böle inleddes klockan 11.30 och avslutades efter klockan 15 på eftermiddagen. De fördes bakom stängda dörrar på begäran av de berörda.

Det var på tisdagsmorgonen som de tre männen i 30-årsåldern greps i eller nära huvudstadsregionen.

Två konvertiter som tagit nya namn

Centralkriminalpolisen misstänker sammanlagt fyra män för terroristbrott. En av dem häktades i sin frånvaro av tingsrätten redan igår på torsdag.

CKP uppger att Skyddspolisens arbete ligger till grund för misstankarna, men är förtegen om detaljerna.

Polisen misstänker samtliga fyra för mord i terroristiskt syfte. Men tingsrätten ansåg mord vara häktningsgrund bara i den förste mannens fall.

Enligt uppgifter till Yle Nyheter är två av de tre gripna av finländsk börd. De har konverterat till islam och tagit arabiska förnamn, men behållit sina gamla släktnamn. Den tredje har ett mer arabiskklingande namn.

De tre männen har Facebook-profiler med en del öppna uppgifter, till exempel om studier vid finländska och utländska högskolor.

En av männen länkar bland annat till en syrisk välgörenhetsorganisation och uppger Koranen och flera böcker om islam bland sin favoritlitteratur.

En annan av männen återfinns i handelsregistret som vd för ett byggföretag. Enligt Hufvudstadsbladet dömdes han förra månaden till böter för konkursbrott. Han har också undervisat i islam vid två lågstadieskolor i Helsingfors hösten 2014.

Enligt obekräftade uppgifter till MTV och FNB har männen kopplingar till Syrien och terrorgruppen Islamiska staten IS. Skyddspolisen har tidigare uppskattat att omkring 40 personer har rest från Finland för att delta i strider i Syrien.

Läs också:
Tre personer greps för terrorism

"De tror att de ska kämpa mot förtryck"