Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ett kräldjur att kramas med

Från 2014
Jessica Wolff och boaormen Squishy
Bildtext Jessica Wolff med Squishy.
Bild: Yle/Catariina Salo

I somras kunde vi läsa om flera stora ormar som var på rymmen i Finland och kräldjur på rymmen tenderar skrämma slag på människor. Någon som inte är särdeles rädd för ormar är Jessica Wolff, matte till den 20 kilo tunga boaormen Squishy.

Jessica Wolff och boaormen Squishy
Bild: Yle/Catariina Salo

- När jag flyttade hemifrån ville jag ha ett husdjur men ville inte ha det ansvar en hund för med sig. I djurbutiken såg jag Squishy och bestämde att honom vill jag ha, säger Jessica om sitt husdjursbeslut.

Squishy är väldigt olik en hund, det är inget svansviftande men Jessica berättar att visst får man kramas en hel del

- Han kan klämma åt ganska ordentligt men det betyder inte att han vill krama ihjäl mig.

Jessica Wolff och boaormen Squishy
Bild: Yle/Catariina Salo

Orm på rymmen!

Det har också hänt att Jessicas orm har rymt ur sin bur. Efter några dagar hemifrån märkte hon att buren var öppen och ormen ingenstans inom synhåll, så hon lade upp en lapp i trappuppgången: “Min orm är på rymmen, den är jättesnäll och borde nog vara i lägenheten men om ni ser den ring mig”.

- Femton minuter senare insåg jag att alla inte har samma inställning till ormar som jag och sprang genast och tog ner lappen. Där skulle det ha suttit familjer med yxan i hand och väntat att en boaorm skulle dyka upp i toaletten, skrattar Jessica som sedan hittade Squishy.

En rätt vanlig mänsklig instinkt är att vara rädd för ormar och det förstår Jessica mer än väl. Hon har flera vänner som håller hållit sig på avstånd när de kommit och hälsat på, men berättar att de småningom vänjer sig.

- Det brukar ändå alltid sluta med att de har ormen på axlarna!

En hemmakväll i den Wolffska residensen kan alltså se ut som så att Jessica och hennes vänner sitter i soffan och ser på tv medan Squishy chillar bredvid dem.

Ormar KAN vara farliga

Samtidigt som Squishy inte verkar så värst farlig påminner Jessica oss om att det faktiskt inte är en hund, det finns olika oskrivna regler man måste komma ihåg när det gäller ormar.

- Man måste ta tid på sig. Vill man lyfta upp ormen sätter man först handen under den. Ger den efter är den på gott humör men puttar den bort handen ska man vara på sin vakt.

Att ormen plötsligt skulle attackera är Jessica ändå inte rädd för.

- Den skulle väsa före den attackerar och Squishy har inte väst på flera år, lugnar hon alla nervösa redaktörer.

Jessica Wolff och boaormen Squishy
Bild: Yle/Catariina Salo

Mer om ämnet på Yle Arenan