Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kaffeexperten som inte visste något om kaffe

Från 2014
Svante Hampf i Kampen 2014
Bildtext Kaffe är intressant för det har mer smak än viner, säger Svante Hampf som är delägare i ett kafferosteri i Finland.
Bild: Yle/Catariina Salo

Svante Hampf är kaffexperten som inte visste så mycket om kaffe då han inledde sin karriär. I dag är han delägare till ett av de inhemska större kafferosterierna.

-Det är trevligt att ha ett rosteri i Finland eftersom vi dricker så mycket kaffe här. Jag visste inget om kaffe när jag började, men sedan insåg jag att det inte fanns så mycket bra kaffe i Finland. Då bestämde jag mig för att börja rosta mitt kaffe själv.

Eget rosteri

Det var både dyrt och svårt men Svante och hans kolleger lärde sig mer och mer. Just nu är kaffekulturen i hela världen i uppsving, man försöker hitta nya aromer och goda sorter. En utveckling som vinet gick igenom för 50 till 100 år sedan.

- Man kan dricka billigt eller dyrt kaffe. Det duger bra med de billigaste från hyllan, de flesta i Finland dricker billigt kaffe på morgonen bara för att komma igång med dagen. Och givetvis kan man faktiskt njuta av sitt helt vanliga kaffe. Kaffe är intressant för det har mer smak än viner. Alla kaffesorter behöver inte vara dyra och fina

Djupt rotad kaffekultur

Svante påpekar att Finland är ett kaffeland med en kaffekultur som är djupt rotad.

– Vi har till och med en lag som säger att vi ska få gå på kaffepaus på jobbet, säger han.

För att hemma kunna dricka riktigt gott kaffe med enkla medel så gäller det att hålla sin kaffekokare och kaffekanna. ren.

- En usel och smutsig kaffekokare som inte kan producera jämn värme på vattnet lagar givetvis inte gott kaffe, säger Svante. Om man vill satsa kan man skaffa en kaffekvarn så att man kan mala sina bönor själv. Betalar man lite extra för en bra kokare får man också bättre resultat.

Hur hitta bästa kaffet?

Då det gäller att hitta det bästa kaffet på ett kafé så lönar det sig att gå till sådana ställen som har mycket folk.

- Kolla in caféet och hur många som går dit. Om det är mycket ruljans på stället så har kaffet säkert inte stått så länge i kannan utan det är nytt och färskt. Kaffe är som vin, ibland kan det löna sig att betala lite extra för ditt kaffe så är det med säkerhet gott.

Kolla in Myteriets kaffetest med Svante. Vi köpte vanligt pannkaffe som kostade olika och hade Svante att testa vilket kaffe som var godast. Han fick inte veta vilket kaffe som var i vilken mugg.