Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Under 30 och två gånger bröstcancer

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 20:41.
Spja Kvarnström har haft bröstcancer redan två gånger före hon fyllt 30 år.
Bildtext Solja Kvarnström var 23 år gammal då hon fick diagnosen bröstcancer, i dag 29 år gammal har hon haft bröstcancer två gånger men är friskförklarad tillsvidare.
Bild: Jenna Vierinen

Oktober är månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer. I dag fredagen den 10 oktober är det Rosa Bandet-dagen. Solja Kvarnström är 29 år och för tillfället friskförklarad. Men trots sin unga ålder har hon haft bröstcancer redan två gånger.

I Finland insjuknar var åttonde kvinna i bröstcancer. Solja Kvarnström var 23 år gammal när hon för första gången diagnostiserades med bröstcancer. För henne var diagnosen inte en total överraskning.

- Min mormor och mamma har båda varit sjuka så jag visste vad det var frågan om. Men nu kändes det overkligt, det var inte ett alternativ som man hade räknat med. Jag minns att jag åkte till Helsingfors för att höra resultaten från alla undersökningar från en läkare och i tåget funderade jag på vad jag ska ha för förklaring till läkaren när han undrar varför en så ung kvinna kommer och tror att hon har cancer i brösten.

Märkte själv att hon var sjuk

Själv hade Sonja slutat amma sitt yngre barn när hon märkte att det bröstet som cancern satt i var sjukt och bröstet kändes hårt. Hon sökte sig till hälsovårdscentralen för att kolla upp det. Sonja hade sett sin mamma gå igenom samma process, tappa allt hår, må väldigt illa och vara jättesjuk efter operationen.

- Jag kunde direkt ställa in mig på att ”okej, jag har bröstcancer, det här har jag sett förr”. Jag behövde inte gå igenom hela processen med vad det innebär att få den diagnosen.
Solja var också med i fotokampanjen Monokini 2.0 som med konstnärliga medel visar att cancerkvinnorna är mera än bortopererade bröst. De vill visa att kvinnorna är personliga och vackra.

- Jag lyckas i varje fall aldrig glömma bort det, skrattar Solja. Min yngre dotter som är sju år gammal säger alltid ”mamma, du har bara en tiss”, men annars märker jag inte det så mycket. Jag kommer faktiskt oftast inte ihåg det eller tänker ens på det, i simhallen kan jag bli påmind om det ifall någon tittar.

Vill vara med sina barn

Då Solja precis hade fått bröstcancer första gången ville hon skänka all sin tid åt sina barn.

- Jag hade stress över mina studier och att bli färdig, men sedan insåg jag att det inte var så viktigt. Jag är inte rädd för att dö, för jag såg min egen mamma dö och min rädsla för döden slutade där. Men jag är rädd för att dö så länge mina barn är små.

Solja påminner om att alla kvinnor, ung som gammal ska lyssna på sin egen kropp och komma ihåg att checka sig själv.

Checka dig själv

- Man ska följa med förändringar i sin kropp och så ska man tro på sin oro. Många unga cancerpatienter har fått fel diagnos just på grund av att de är så unga. Läkarna har tidigare trott att det är så osannolikt för så unga människor att insjukna.

Solja uppmanar alla kvinnor att känna på sina bröst till exempel när man duschar.

- Och känner man något i sina bröst så ska man reagera på det och ta det på allvar. Man ska gå fast i onödan och kolla det till hälsovårdsstationen utan att bli hysterisk.

Mer om ämnet på Yle Arenan