Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Låt frivilliga krigare åka från Turkiet till Kobani

Från 2014
Uppdaterad 11.10.2014 16:00.
Bönestund i Turkiet vid syriska gränsen för de kurdiska krigarna i Kobani.
Bildtext Fredagsbön i Turkiet vid syriska gränsen för de kurdiska krigarna i Kobani.

Terrorgruppen IS fortsatte angreppen mot den kurdiska staden Kobani i Syrien på fredagen och FN vädjade till Turkiet att släppa frivilliga krigare över gränsen.

Enligt inofficiella rapporter från området hade IS på fredagen lyckats erövra 40 procent av Kobani som ligger nära gränsen till Turkiet. Bland annat sades försvararnas högkvarter ha fallit.

Samtidigt vädjade FN till Turkiet om att låta kurdiska frivilliga gå in i Syrien från Turkiet för att slåss mot Islamiska staten IS och försvara Kobani.

FN brukar sträva till neutralitet i konflikter, men FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura framhöll att tusentals människor i Kobali hotar bli massakrerade om IS erövrar hela staden.

FN-sändebudet uppmanade också Turkiet att göra allt landet kan för att bistå den internationella koalitionen mot Islamiska staten.

Lufträderna stoppar inte IS

Den USA-ledda koalitionen har försökt hjälpa kurderna genom att utföra luftattacker mot IS positioner kring Kobane. På onsdagen erkände ändå USA att luftattackerna inte nämnvärt har bidragit till att stoppa IS framfart.

- Vi kommer inte att kunna stoppa IS och rädda Kobane genom att enbart utföra attacker från luften, sa Pentagons talesperson John Kirby.

Den USA-ledda koalitionen har trappat upp sina attacker mot IS de senaste dagarna, och slår till mot IS vid varje tillfälle som ges. Bara under onsdagen utfördes 14 attacker, och under natten till torsdagen ytterligare åtta.

Enligt Kirby är det ändå svårt att utföra luftattacker utan att ha utbildade trupper på marken att samarbeta med. IS har lärt känna sin fiende, så rörelsens krigare vet hur de ska röra sig för att inte bli upptäckta.

På onsdagen träffade USA:s president Barack Obama försvarsministeriet Pentagons högsta ledning för att diskutera kampen mot IS i Syrien och Irak.

Efter mötet sa Obama att det positiva är att det råder stor konsensus om att IS måste besegras, men att det ändå är en svår kamp.

- Vi fortsätter att utföra attacker tillsammans med våra allierade, men det är en svår operation, sa Obama.

Inga turkiska marktrupper i Syrien

Turkiets utrikesminister har sagt att landet inte ensamt kan förväntas leda en markoperation mot Islamiska staten IS i Syrien.

Turkiet är under hård press att göra mera för de kurdiska trupper som strider mot IS i Kobane.

Turkiet har under samtal med Nato efterlyst en flygförbudszon vid den turkisk-syriska gränsen. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har ändå sagt att det för tillfället inte är aktuellt.

Tiotals människor har under de senaste dagarna dödats i Turkiet i protester mot regeringens misslyckanden att hjälpa kurderna.