Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finland gör braksuccé på världens största bokmässa

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 22:09.
Bokmässan i Frankfurt.
Bildtext Tyska medier älskar Finlandspaviljongen.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Finnland. Cool. är sloganen som temalandet Finland har valt för sin representation på bokmässan i Frankfurt. Kanske borde man ändra sloganen till Finnland. Hot. Finland står nämligen för inget mindre än en braksuccé på världens största bokmässa. Aldrig tidigare har ett temaland fått så mycket uppmärksamhet i tysk media.

Redan två dagar innan mässan är över har Finland nämnts i över 5000 artiklar, radio- och tvprogram. Då har allmänheten inte ens fått tillträde till mässan ännu. Hittills var Kina det mest framgångsrika landet i detta avseende. De fick sammanlagt lika mycket uppmärksamhet år 2009, men då var 60% av artiklarna minst sagt negativa. Enligt Frank Woellstein, medieansvarig sedan nio år tillbaka, är 99,9% av artiklarna om Finland positiva.

Bokmässan i Frankfurt.
Bildtext Vinterkriget blir Winterkrieg.
Bild: Yle/Petter Sandelin
Muminböcker på bokmässan i Frankfurt 2014
Bildtext Mumin är alltid stort.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Finland har alltså lyckats slå Kinas rekord redan innan de två största mässdagarna. Uppförsbacken för nästa års temaland Indonesien är stor.

Mässan är ett enormt pr-projekt. Enkom för den här mässan har man översatt 130 finländska böcker till tyska. Bland dem är 25 % finlandssvenska original. På mässan kan man bland annat bläddra i Kjell Westös Das Trugbildoch Philip Teirs Winterkrieg.

Finlandspaviljongen på mässan får dessutom mycket beröm för den enkla och klara designen. Den är verkligen en mötesplats för litteraturen. Elaka tungor säger att Brasiliens paviljong ifjol liknade en billig souveniraffär och, för att nämna ett annat exempel, så hade temalandet Korea för några år sedan maffiga shower att erbjuda, men inga böcker.

Finland är i år temaland på bokmässan i Frankfurt, eller som tyskarna säger Ehrengast, dvs hedersgäst. Mässan är världens största och den tyska bokmarknaden är världens näst största. Varje år publiceras 90 000 nya böcker i Tyskland. Det är alltså med all rätt som förlagscheferna i Finland gnuggar händerna.

Också mässan är enorm. Den består av 7300 utställare från över 100 länder och besöks årligen av 300 000 människor. Hallarna binds ihop av rullband, precis som på de största flygfälten. Även ute på stan syns mässan i allmänhet och Finland i synnerhet. Över 4000 olika tillställningar äger rum i stort sett dygnet runt. Även här är Finland väl framme. Du kan dansa tango med M.A. Numminen, gå på Schjerfbeck-utställning eller bada bastu och höra finsk poesi i en ombyggd brandbil mitt på torget.

För att pararfrasera Frank Sinatra "If you can make it there, you'll make it anywhere."

Läs också:
”Finns det så många finländska författare?”