Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skolan bästa vapnet mot slaveri

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Swastika Chaudhary, 21, var i fem års tid kamalari (husslav) i Nepal.
Bildtext Swastika Chaudhary var slavarbetare tills hon fyllde 13. I dag är hon 21 och snart färdigutbildad lärare.
Bild: Niklas Evers

Swastika Chaudhary var bara åtta år gammal då hon såldes som slav till en förmögen familj i Nepal. Åtta år efter sin befrielse brinner hon för att kämpa mot slaveriet och för de nepalesiska flickornas rättigheter.

Året var 2001 och åttaåriga Swastika Chaudharys familj var mycket fattig. Familjen gjorde som många andra fattiga i Nepal tidigare gjort och sålde bort henne som Kamalari, eller husslav.

Kamalari-systemet där barn, främst unga flickor, säljs som hembiträden har funnits länge i Nepal. Och fortfarande lever uppskattningsvis 500-600 flickor i Nepal som slavar, trots att det inte är lagligt.

– Det var mycket tungt för mig. Jag måste utföra alla sorters hushållsarbete från morgon till kväll, säger Chaudhary.

– Jag kunde inte gå i skola regelbundet och jag fick inte heller besöka mina föräldrar. Hela tiden behandlades jag som en tjänare. Inte som en människa.

Internationella flickdagen

Chaudhary utförde mycket tungt arbete och långa dagar åt den familj som praktisk taget ägde henne. För en försvinnande liten lön passade familjens barn, rengjorde huset och arbetade också utomhus med att slå gräs åt familjens boskap. Sin egen familj fick hon bara se några få helgdagar och till skolan kunde hon som bäst gå två dagar i veckan.

Chaudhary arbetade som husslav i fem år tills högsta domstolen i Nepal kriminaliserade den här sortens slavarbete. Hon var 13 år gammal då hon år 2006 blev fri.

Framtiden ser ljus ut

Då jag träffar Chaudhary, som är ungefär lika gammal som jag själv, har jag svårt att tro att hon i fem år, mellan 8 och 13 års ålder, varit slav i Nepal.

Hon har varit fri i åtta år nu och är snart färdigutbildad lärare.

– Jag är självständig nu och det gör mig mycket glad. Jag har möjlighet att studera och jag står inte under någon annans kontroll. Jag är fri som en fågel.

Till Finland har hon kommit på besök för att berätta om barnrättsorganisationen Plan, som också var den drivande kraften bakom hennes egen frigivning. Erfarenheterna från slaveriet har gett henne ett tydligt mål i livet.

– Jag vill bli en bra lärare så att jag kan ge andra flickor en god utbildning och göra dem uppmärksamma på allt som är fel i vårt land. De måste lära sig hur viktigt det är med en utbildning.

Läs också:
Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi

Diskussion om artikeln