Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"De ser sig själva som riktiga muslimer"

Från 2014
Uppdaterad 10.10.2014 18:33.
Bildtext Våren 2013 satt kapten Atte Kaleva själv fånge hos en terrorgrupp i Jemen.

- Det är tron på Allah, martyrdöden och längtan efter paradiset som motiverar även infödda finländare att åka till Syrien och strida för terrorgruppen Islamska Staten (IS), anser kapten Atte Kaleva, som själv suttit fånge hos en terrorgrupp i Jemen.

Kaleva, som själv forskar om de processer som gör att personer radikaliseras och hamnar i terroristers våld, påpekar att jihadister - oavsett nationalitet - läser koranen och är väldigt intresserade av islam.

Religionen är den mest motiverande faktorn i jihadisternas liv och de betraktar inte sig själva som terrorister.

- De [finländska muslimerna] ser sig själva som riktiga muslimer. Om de blir religiösa kan det gå så illa att de hamnar i jihadistiska kretsar. En annan bidragande orsak är också att muslimer ute i världen känner sig hotade, säger Kaleva.

Det finns ingen rekryterare

Att det skulle finnas en skicklig rekryterare, som lockar finländare att ansluta sig till IS, förhåller sig Kaleva skeptisk till. Intresset för Islamska Staten väcks hos finländarna själva, bland annat via medierna.

- De tittar på tv och följer med vad som händer i Syrien. Sedan söker de information från internet och söker upp andra som har nära kontakt med jihadisterna. Man radikaliserar sig själv, säger Kaleva.

Terrorister välkomnar alla nationaliteter

Finländare som ansluter sig till IS skulle tas väl emot i Syrien, anser Kaleva. Det finns ingen rasism i terroristgruppen.

- Alla tas ju emot som de är. Det spelar ingen roll om man är europeisk, finsk, afrikansk eller från Saudiarabien. Om man är troende muslim och jihadist så tror jag att man tas väldigt hjärtligt emot, säger Kaleva.

Det är också det som är farligt med jihadisterna. Människor som känner sig utstötta börjar lätt känna sig betydelsefulla i den jihadistiska gemenskapen.

- För många människor känns livet meningslöst. Den som tidigare har känt sig som ingen blir någon hos jihadisterna, säger han.

Muslimer måste vara mera uppmärksamma

Jihadister finns mitt ibland oss finländare och vi måste ta jihadisterna i Finland på allvar, menar Kaleva.

Muslimer som håller på att radikalisera sig själva lever i en islamistisk bubbla och har ofta väldigt lite kontakt med samhället.

För att förhindra allt fler finländare från att ansluta sig till IS måste muslimerna själva vara uppmärksamma på tecken som tyder på radikalism.

- Jag anser att muslimerna själva borde ta lite mera ansvar och ta hand om saken själva. Små tecken kan vara att sonen börjar ha långt skägg och allt oftare klär sig i arabiska kläder, säger Kaleva.

Problemet är att muslimerna är rädda för att bli stämplade som jihadister. Därför talar de inte öppet om problemet.

- Om en muslim säger j-ordet, alltså jihadism, så finns det många människor i Finland som genast anklagar dem för att vara terrorister. Så borde det inte få vara, säger Kaleva.