Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DI: Tidigare svensk minister kan få toppjobb i Finland

Från 2014
Uppdaterad 11.10.2014 14:13.
Bildtext Anders Borg.
Bild: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT

Sveriges förra finansminister Anders Borg kan få ett toppjobb i Finland. Affärstidningen Dagens Industri uppger att Borg kan bli en rådgivare för Finlands regering.

Tidningen hänvisar till flera av varandra oberoende källor från Borgs närmaste krets. Diskussioner kring jobbpositionen ska ha börjat för ett par veckor sedan.

Borg meddelade dagen efter riksdagsvalet i förra månaden att han lämnar politiken. Då spekulerades det i att Borg kunde få ett internationellt toppjobb för en stor europeisk eller amerikansk bank.

Nu rapporterar Dagens Industri att "allt talar för att det eventuella uppdraget ligger direkt under statsminister Alexander Stubb". Borg har inte själv kommenterat saken.

Finansminister Antti Rinne förnekar att Borg skulle vara aktuell som rådgivare.

Från Stubbs stab säger man till Yle Nyheter att statsministern inte "i det här skedet" på något vis vill kommentera frågan.

Finansutskottets ordförande samlingspartisten Kimmo Sasi säger för sin del att det vore en god idé att utnyttja Borgs ekonomiska kunnande. Sasi säger att det knappast skulle vara frågan om ett fast jobb för Borg, snarare ett konsultuppdrag.

Diskussion om artikeln