Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland vill upplösa Memorial

Från 2014
Uppdaterad 11.10.2014 16:56.
Gatuliv i Tallinn 1988.

Ryssland vill stänga ner människorättsorganisationen Memorial. Det ryska justitieministeriet har vänt sig till Högsta domstolen i Moskva för att få den internationellt kända människorättsorganisationen upplöst.

Memorial har utsatts för allt hårdare påtryckningar av ryska myndigheter under den senaste tiden, precis som många andra ryska människorättsgrupper och medborgarorganisationer. Redan tidigare i år tvingades Memorial att registrera sig som "utländsk agent" i enlighet med en kontroversiell lag som förutsätter en sådan registrering av ryska medborgarorganisationer som får internationell finansiering.

Det senaste påhoppet mot Memorial kommer från det ryska justitieministeriet som alltså har vänt sig till Högsta domstolen i Moskva för att få domstolen att stänga ner Memorial. Det uppger organisationens chef Aleksandr Tjerkasov för nyhetsbyrån AFP. Enligt HD ska målet prövas den 13 november.

Tjerkasov säger att de ryska myndigheterna ifrågasätter Memorials "organisationsstruktur".

- Alla anklagelser är absurda, säger Tjerkasov till AFP.

Kartlägger politiskt förtryck förr och nu

Memorial uppstod under perestrojkaperioden i slutet på 1980-talet i forna Sovjetunionen. Organisationen verkar i Ryssland och de forna sovjetstaterna Ukraina, Kazakstan, Lettland och Georgien.

Memorials verksamhet är inriktad på forskning om Sovjetunionens totalitära historia och kartläggningen av den tidens människorättsbrott. Organisationen har organiserat juridisk och finansiell hjälp till Gulagoffer och spridit kunskap om det sovjetiska förtrycket.

Memorial övervakar också mänskliga rättigheter i dagens Ryssland och i före detta sovjetstater.

Gruppen sammanställer rapporter om människorättsbrott i konfliktområden i Kaukasien och på andra håll i forna Sovjetunionen. Organisationen erbjuder juridisk och annan hjälp till flyktingar, etniska minoriteter och politiska fångar i de forna sovjetstaterna.

Memorial har ofta protesterat högljutt mot människorättsbrott i Putins Ryssland.