Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Patrik Isaksson – de bitterljuva kärlekslåtarnas mästare

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Patrik Isaksson

Patrik Isaksson har etablerat sig som en av Sveriges mest älskade artister och anses vara de bitterljuva kärlekslåtarnas mästare.

Patrik Isaksson startade sin musikerbana som 13-årig punkare i bandet Riksnoja och i mitten av 90-talet var han hårdrockare i Anderssons. 1999 klippte han håret och gav ut sin debutskiva innehållandes hits som Du får göra som du vill och Hos dig är jag underbar.

Femton år och sex album senare är han en av Sveriges mest älskade artister och anses vara de bitterljuva kärlekslåtarnas mästare med en ovanligt jämn och hög nivå på sitt material.

- Skenet kan bedra för de dåliga låtarna får ni ju såklart aldrig höra, haha. Nämen allvarligt talat, då jag skulle göra min första skiva tillsammans med Anders Glenmark hade jag skrivit 15-16 låtar varav 11 kom med på skivan och han sa, lite förvånat: ”förbluffande hög kvalitet, fortsätt med det” – och det har jag försökt.

Mitt yrke är ju dessutom väldigt konstigt på det sättet att man inte kan sitta ner och vara kreativ på beställning då man vet att man ska hämta barnen om en halvtimme.

Ny kärlek och varannan vecka-liv

Patrik har varit gift med tv-profilen Sofia Rågenklint med vilken han också har två barn och idag är han förlovad med golfaren Marlene Hedblom. Vardagen med varannan vecka-rumban som många i dagens värld lever med är således bekant. Hur går det här ihop i praktiken?

Patrik Isaksson på Radio Vega

- Det är såklart lite tråkigt att leva sådär varannan vecka och att inte kunna finnas med på alla fotbollsträningar o.s.v. Mitt yrke är ju dessutom väldigt konstigt på det sättet att man inte kan sitta ner och vara kreativ på beställning då man vet att man ska hämta barnen om en halvtimme.

- Mina idéer dyker upp då jag åker bil eller träffar kompisar och då bandar jag in dem på min telefon och sedan försöker jag reservera tid för att göra något av dem, typ ta en vecka, resa bort och verkligen gå in i mig själv för att få ut allt det jag går och grunnar på.

Bittervljuva kärlekslåtarnas mästare

Patrik Isaksson har skrivit otaliga hits som har älskats genom åren. Hans träffsäkra beskrivningar av brännande kärlek med också trassliga relationer har gjort att han anses vara en ytterst romantisk och känslig man, en bild som han själv inte riktigt håller med om.

- Jag kan förstå detta men nej, tyvärr jag är inte speciellt romantisk och jag är ganska säker på att min blivande sambo skulle hålla med om det, haha. Jag är i grunden en glad typ men samtidigt lite smygmelankolisk så även om min musik handlar om kärlek är det alltid lite bitterljuvt. Trots att man är lycklig så finns det alltid ett orosmoln vid horisonten.

Man måste hitta sätt att ha roligt tillsammans. Om man bara sitter hemma och slår ihjäl tid, ja då dör även kärleken.

Relationer är svåra

Som nyförlovad ser Patrik ljust på framtiden, han är tacksam för den talang har fått som gör att han kan leva på sin musik, för sina barn och för kärleken. Med en skilsmässa i bagaget vet han dock att aldrig ta något för givet.

- Relationer är svåra men kärleken är samtidigt så otroligt stark, man har liksom ingen chans mot den och trots att man har varit med ett par gånger så lär man sig aldrig. Jag hatar ju vardag så de veckor vi inte har barnen försöker Marlene och jag alltid göra saker, vi sitter typ aldrig hemma och tittar på tv. Det behöver inte vara omvälvande saker men man måste hitta sätt att ha roligt tillsammans. Om man bara sitter och slår ihjäl tid, ja då dör även kärleken.

Patrik Isaksson gästade Lördax-studion 11 oktober och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki. Nya singeln ”Slåss för oss” gavs ut i augusti 2014.