Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryska flottan hotfull mot Aranda

Från 2014
Uppdaterad 12.10.2014 06:56.
Forskningsfartuget Aranda i Västra hamnen i Helsingfors.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Regeringens utrikesutskott har inte informerats om den ryska militärens närgångna försök att påverka Arandas rutt.

- Det här är för mig en överraskande nyhet, och den här sortens information borde utan vidare ha gått vidare till utskottet, säger utskottets viceordförande Pertti Salolainen (Saml).

Pertti Salolainen, salolainen, samlingspartiet
Bildtext Pertti Salolainen
Bild: Yle

Salolainen anser att det är mycket oroväckande om krigsfartyg på internationellt havsområde stör ett finländskt forskningsfartyg.

Försvarsminister Carl Haglund meddelar via sin medarbetare att han anser att orsaken till att Aranda stördes bör utredas. Han anser att de ryska myndigheterna bör ge en förklaring på incidenten.

"Kan leda till diplomatiska åtgärder"

Vid utrikesministeriet säger man att händelserna kan komma att leda till diplomatiska åtgärder. Chefen för enheten för säkerhetspolitik och krishantering Mikko Kinnunen betecknar fallet som exceptionellt.

- Sådant här händer vanligen inte. Men först måste vi utreda fakta kring händelserna, säger Kinnunen.

Utrikesministeriet har inte kännedom om huruvida luftrumskränkningarna som skedde i augusti har ett samband med den ryska flottans hotfulla beteende mot Aranda.

- I första hand skulle jag tro att de inte har något samband, säger Kinnunen.

- Utrikesministeriet utreder inte händelser på internationellt havsområde, men håller kontakt med de ansvariga myndigheterna som i det här fallet betyder försvarsmakten. Ifall det krävs åtgärder till exempel gällande Ryssland kommer utrikesministeriet att skrida till åtgärder, säger Ari Honkanen, innehålls- och kommunikationsexpert.

"Vi ser allvarligt på det"

- Den ryska flottan har två gånger försökt försvåra, störa eller påverka Arandas normala forskningsresa öster om Gotland, och det är klart att vi ser allvarligt på det, säger Mari Walls, direktör för havscentret vid Finlands miljöcentral.

Miljöcentralen känner inte till varför rysk militär har försökt störa Arandas forskningsresor, men det här är ett område som är av stor strategisk betydelse och här ligger också stora gasledningar, konstaterar Walls.

- Vi känner inte till att liknande försök att störa Arandas arbete skulle ha skett tidigare, säger Walls.

Ombord på Aranda fanns personal från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut samt en finländsk besättning.

Miljöcentralen fick den här veckan detaljerad information om händelserna.

Enligt kommendören för Finska vikens marinkommando Markus Aarnio kan den ryska flottans agerande ha haft ett samband med ryska u-båtsövningar.

Läs också: Ryska flottan har försvårat Arandas framfart

Ryska fartyg betedde sig hotfullt

Den ryska flottan har betett sig hotfullt mot det finländska havsforskningsfartyget Aranda en gång i augusti och en gång i september.

Incidenterna inträffade på Östersjön öster om Gotland i samband med att Aranda skulle ta vattenprover på internationellt vatten.

Ett ryskt krigsfartyg uppmanade via radio två gånger Aranda att byta kurs den 2 augusti. Den första gången följde Aranda uppmaningen, men den andra gången meddelade Aranda att fartyget stannar vid den plats där vattenprover skulle tas. Vid Aranda observerades en u-båt i ytläge.

Helikopter inblandad i den andra incidenten

Den andra incidenten inträffade en månad senare då en rysk helikopter flera gånger flög nära Aranda varefter ett ryskt krigsfartyg styrde mot Aranda och körde förbi ytterst nära.

- Då hade vi ingen radiokontakt utan en av den ryska flottans helikoptrar kom och flög bredvid Aranda, säger Juha Flinkman, som är utvecklingschef vid Finlands miljöcentral.

Enligt Flinkman hängde helikoptern med Aranda en stund, och flög sedan bort. Sedan kom den tillbaka, och landade på ett ryskt krigsfartyg.

Efter det anlände två svenska JAS Gripen jaktplan. Då de svenska jaktplanen hade flugit iväg kom det ryska krigsfartyget närmare.

- Det körde nära Aranda, riktigt nära. Det blev ingen farlig situation, men det körde mycket närmare än fartyg brukar köra.

Aranda ändrade varken kurs eller fart, men situationen uppfattades som hotfull.
- Det var ingen bekväm situation. Ett stort krigsfartyg kommer i hög fart och kör riktigt bredvid, och en helikopter hänger med och fotograferar fartyget, utan att ta kontakt via radion.

Flinkman säger att den ryska flottan vid bägge tillfällena vägrade ange orsaken till att Aranda borde ha ändrat kurs.

- Om det finns en orsak till att man inte får köra på ett visst ställe, till exempel för att det är farligt av någon orsak, så är det helt förståeligt. Det är inte rätt att bara säga att ni inte får åka dit och inte ange en orsak till det, säger Flinkman.

Se bilder fotograferade från Aranda i september Rysk militär fotograferades från Arandas däck

Läs också: Dagens Nyheter. Ryska krigsfartyg hotade svenska forskare