Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Importen och smugglingen av snus ökar

Från 2014
Uppdaterad 12.10.2014 11:02.
Snusburk
Bild: Yle

Finländarna hämtar in allt mera snus, i år nästan hälften mera än förra året. I augusti i år togs det in 41 procent mera snus än i augusti i fjol, visar en ny undersökning.

Också på tullen bekräftar man att snusimporten har ökat.

- Under år 2013 avslöjade vi sammanlagt 50 fall av olaglig snusimport, och i år har vi redan haft 41 fall under det första halvåret, säger Petri Lounatmaa som är bevakningsdirektör på tullen.

Enligt honom har snusimporten ökat, men bara lindrigt. Mängden smugglingsbrott överlag har däremot ökat mera tydligt. Mängden har ökat med 180 procent säger Lounatmaa.

Lindrigare ökning än enligt undersökningen

Enligt undersökningen som Tillstånds- och tillsynsverket Valvira gjort tillsammans med bolaget Philip Morris Finland, förbundet för tobaksindustrin, social- och hälsovårdsministeriet samt finansministeriet har snusimporten i Finland i år ökat med 41 procent jämfört med fjolåret.

- Vi ser att snusimporten har ökat, men jag tror inte att den ökat med 40 procent som det sägs i undersökningen, säger Lounatmaa.

I regel kan man säga att det importerade snuset kommer från Sverige eller från Ryssland.

Petri Lounatmaa säger att det han inte har något direkt svar på att allt flera hämtar in snus.

- Det kan bero på att allt färre röker och då kanske börjar snusa i stället. Det kan också bero på att det helt enkelt har blivit populärare att snusa, säger Petri Lounatmaa som är bevakningsdirektör på tullen.

Diskussion om artikeln