Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hudhud sveper in över Indien

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Cyklon med orkanstyrka
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tropiska cyklonen Hudhud drog på söndag morgon in över Indiens östra kust. Redan innan den svepte in hade ungefär 370 000 människor evakuerats och myndigheterna i regionen har lärt sig av tidigare katastrofer.

Orkanen Hudhud rev upp träd med rötterna då den svepte in över kustområden i delstaterna Andra Pradesh och Orissa med vindstyrkor upp till 55 meter per sekund. Hamnstaden Visakhapatnam i Andra Pradesh drabbades först och där är många vägar redan ofarbara på grund av bråte och träd som slängts omkring av orkanen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Cyklonen Hudhud far fram över Indien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Andra Pradesh hade över 300 000 människor evakuerats från sina hem innan orkanen slog till och i grannstaten Orissa har man också evakuerat uppemot 70 000 människor.

Åtminstone två människor i Andra Pradesh har omkommit i orkanen och den har redan orsakat en hel del materiella skador. Vattennivåerna i de kustnära områdena kan komma att stiga två meter och det kan innebära stora översvämningar.

Cyklonen Hudhud befaras behålla sin styrka en stor del av söndagen.

Samma region drabbades av cyklonen Phailin för exakt ett år sedan. Den krävde 53 dödsoffer. Då evakuerade myndigheterna en halv miljon människor innan cyklonen drog in över land.

Myndigheterna i de stormplågade delstaterna har blivit allt bättre på att förbereda sig för den årligt återkommande stormsäsongen. År 1999 krävde en cyklon över 10 000 dödsoffer i delstaten Orissa.