Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Val i Bosnien: "Att välja bland ormar"

Från 2014
Uppdaterad 12.10.2014 16:10.
Mette Nordström

I Bosnien utses fyra presidenter och flera parlament i söndagens komplicerade val. Arbetslösheten i Bosnien ligger på 44 procent. Landet är utfattigt, djupt splittrat och korrumperat. Få väljare vågar tro på förändring.

Väljarnas ska utse en kroat, en serb och en muslim till den tredelade nationella presidentposten. Dessutom utser Republika Srpska sin egen president. Också flera parlament ska väljas, både på central och federal nivå.

Bosnien är uppdelat i en serbisk del, Republika Srpska och en muslimsk-kroatisk federation efter 1990-talets Balkankrig. De gemensamma institutionerna är svaga och hela systemet genomsyras av korruption.

Bosnien är ett av Europas fattigaste länder och arbetslösheten ligger officellt på 44 procent. Hoppet om EU-medlemskap är lika avlägset som tidigare.

Djup misstro bland väljarna

Bland 3,3 miljoner väljare i Bosnien är misstron och uppgivenheten stor.

Nyhetsbyrån AP talade med Janko Milovanovic i Banja Luka som tyckte att han som väljare saknade goda alternativ.

- Det är som att stoppa in sin hand i en väska med ormar, att plocka antingen en stor eller en liten orm, sade Milovanovic. Du väljer mellan att dö inom en halv timme eller en timme.

I februari skakades Bosnien av våldsamma protester. Protesterna bröt ut på grund av privatiseringar av statsägda företag. Bakgrunden till dem var arbetslösheten, korruptionen och missnöjet med den politiska förlamningen.

Oroligheterna väckte ändå ett litet hopp om förändring. Nyhetsbyrån Reuters skriver att det hoppet drunknade senast under de förödande översvämningarna i maj. Den politiska aktiviteten dog ut och det finns få nya, trovärdiga ansikten bland kandidaterna i söndagens val.

Också under den här valkampanjen förföll många kandidater till etnisk skrämselpropaganda.

Trots den etniska splittringen är alla egentligen överens om att det politiska system som blev arvet efter Daytonavtalet år 1995 borde reformeras. Problemet är att de nuvarande politikerna i Bosnien-Hercegovina inte kan komma överens om hur reformen borde genomföras.

Diskussion om artikeln