Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Höstkrassliga patienter

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 13:08.
tecknad bild på naken man och naken kvinna
Bild: Yle/Miiku Lehtelä

Webbdoktorns patienter Dolores och Axel mår dåligt. Axel har halsbränna och tror att han kanske har ett diafragmabråck, men vill inte gå till en läkare eftersom han är rädd att bli skickad till en gastroskopi. Dolores märkte igår att det kom blod ur ena bröstvårtan och är nu rädd att hon har bröstcancer. Hon känner sig dessutom trött och har gått upp i vikt och undrar om hon har sköldkörtelunderfunktion.

Halsbränna och sura uppstötningar uppkommer då surt maginnehåll från magsäcken åker upp i matstrupen. Den bakomliggande orsaken är ofta att övre magmunnen (öppningen mellan matstrupe och magsäck) p.g.a. ett diafragmabråck inte sluter tätt.

Matstrupens slemhinna mår inte bra av att under en lång tid utsättas för surt maginnehåll. På lång sikt ökar risken för cancer i matstrupen. Axel gör därför klokt i att försöka minska halsbrännan med syrablockande mediciner och kanske genomlida en gastroskopi, så att man får reda på hur matstrupens slemhinna mår. Om halsbrännan besvärar honom nattetid kan han höja sängens huvudända och låta bli att äta just före läggdags

Blod eller annat sekret ur bröstet behöver inte vara ett tecken på cancer, men Dolores ska absolut låta undersöka sig.

Trötthet kan ha många orsaker och de flesta av oss går med åren lite upp i vikt om vi inte gör något för att behålla vikten. Men symptomen kan också vara ett tecken på en nedsatt sköldkörtelfunktion. Andra symptom på hypotyreos är minskad hunger, förstoppning, frusenhet och en känsla av att både tanken och kroppen fungerar lite långsamt. Vid misstanke om hypotyreos kontrolleras både TSH och T4.