Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga enkla lösningar i framtidens hus

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 06:56.
Husbygge.
Bildtext Fukt i isolering kommer att bli en utmaning i framtidens hus.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Framtidens hus kommer att vara minst lika energisnåla som dagens. Det betyder ännu tjockare isolering och ännu större risk för fukt i väggar och tak. Detta framtidsproblem kan enbart bekämpas med nya tekniska lösningar, enligt Allan Andersson, ansvarig för byggteknik på Novia i Vasa.

Fuktrisk i hus kräver ny teknik

1:54

Platta tak, felaktiga marklutningar och betong som inte fått torka tillräckligt. Där har vi tre vanliga byggfel. Men det är sådana som kan bekämpas med kunskap och de är sådana missar vi inte längre borde dras med.

Framtidens stora byggproblem, fukt i isoleringen, är svårare att bekämpa.

- Man kan nog bygga säkra hus också i framtiden, med effektivare isolering. Det är helt klart. Men vi blir nog ännu mer beroende av teknik och det är förstås en nackdel. Vi måste bygga sådana sensorer eller mätare som reagerar på fel i tekniken.

Allan Andersson, programansvarig för byggnadsteknik på Novia i Vasa.
Bildtext Allan, Andersson, programansvarig för byggnadstekniken på Novia i Vasa
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Fuktsensorer

Sensorerna finns egentligen redan. Till exempel kan man placera ut fuktsensorer under diskmaskinen i köket. Våra kök har sällan helt fuktisolerade golv och därför är det inte dumt med en fuktvakt just där. Varför kunde då något motsvarande krävas i våra väggar och tak?

Jo, med isoleringstjocklekar uppemot en halv meter är det viktigt att fukten inte kan krypa in och skada materialet. Därför förses dagens hus en tät plastfilm på insidan. Men det kan gå hål på den.

- Det blir som ett hål i en ballong ifall man har övetryck i byggnaden. Det betyder att den varma luften som innehåller mycket vattenånga kommer att sippra ut genom hålet. Den kommer så småningom kondenseras allt mera och orsaka fuktskador.

Kan punkteras av spik

Går det då att undvika de här problemen? Ja, visst finns det sätt. Ett är att se till att plastfilmens placera minst fem centimeter in i konstruktionen för att undvika punktering när en tavla fästs i väggen.

Kristina Fors från Jakobstad studerar på Novia i Vasa.
Bildtext Kristina Fors från Jakobstad
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Ett annat sätt är att se till att huset förses med en riktigt tjock vindskiva på utsidan. Det här gör att kylan från utsidan inte kryper in så långt i isoleringsmaterialet. Därmed dämpas kondenseringen.

På Novia verkar man överens om att en tillbakagång till stockhus med självdrag inte är någon lösning. I stället tror man på att dagens byggare har lärt sig sina läxor.

- Det är klart, man får ju ta lärdom av gamla tiders misstag. Men sättet att bygga på ändrar ju också. Det kommer nya problem vartefter, säger Jonas Östberg från Molpe.

Jonas Östberg från Molpe studerar på Novia i Vasa.
Bildtext Jonas Östberg från Molpe
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Blir byggnadsingenjör

Han läser andra året på Novia och ska bli byggnadsingenjör, precis som Kristina Fors från Jakobstad

Man brukar säga att journalister och politiker är opålitliga. Men till en del är kanske byggare också opålitliga. De bygger så att byggnaderna inte håller. Hur ska du se till att du inte blir en sådan?

- Genom att försöka få erfarenhet. Alla gör väl misstag. Men det är att lära sig av dem och försöka att inte upprepa misstagen, säger Kristina Fors.

Allan Andersson var en av talarna under Byggmästare- och ingenjörsförbundets fukt- och mögelseminarium i Vasa i fredags.